AddToAny

Kadafi Zaman til ferske journalist-studenter: - Ikke vær maskiner

Journalistyrket er ikke det samme som før digitaliseringen av avis, mener TV 2-profilen.
Det er tirsdag 16. august, og aller første samling for det nye kullet med journalistikk- og fotojournalistikkstudenter ved Oslo Met.

Når de rundt 80 studentene sitter på plass inne i auditoriet, innleder instituttleder Anne Hege Simonsen sin velkomsttale med å si at faget de har valgt, er kritisk i sitt vesen.

- Journalistikk er et fag som legger premisser for de offentlige samtalene i landet vårt, og som derfor er tett knyttet til vårt demokrati, sier hun.

- Dere må våge å feile

Journalister skaper et ytringsrom der det bør være takhøyde og et mangfold av perspektiver og av stemmer, slik at samfunnet blir klokere og bedre, sier instituttlederen videre.

- Dere har valgt en historisk brytningstid der redaksjonelle medier er under press. Journalistikk har mistet autoritet og folk blander ofte sammen redaktørstyrte medier og sosiale medier når de snakker og tenker, sier hun og nevner også autoritære regimer som aktivt jobber for å sabotere den åpne samfunnsdebatten.

- Derfor er det viktig at dere opparbeider dere gode reflekser. Kall det gjerne magefølelse. Dere må våge å feile - det er det man lærer av.

Pressefolk på besøk

I anledning åpningsseremonien har Oslo Met hentet inn noen ekte pressefolk, uttaler faglig ansvarlig Anders Graver Knudsen og introduserer TV 2s Kadafi Zaman, som tar ordet og kaller sine tjue år som reporter en fantastisk reise:

- Jeg har fått lage nyhetssaker, reist verden rundt og dekket både kriser, konflikter og såkalte gladsaker. Jeg føler at jeg er veldig privilegert som journalist og at jeg har en drømmejobb, sier Zaman, og beskriver hvordan en karriere kan ta form:

Etter å ha surret i en del andre studier, fant han etter hvert frem til journalistikkstudiet, forteller Zaman. Han jobbet først med lokaljournalistikk i Stavanger Aftenblad, og ble deretter ansatt i VG der han «for det meste skrev tabloidsaker».

Etter terrorangrepet i New York 11. september 2001 overtalte han sjefen sin til å få reise til grenseområder i Pakistan og Afghanistan for å dekke krigen mot terror, og det var slik karrieren hans skjøt ordentlig fart.

- Dere kommer sikkert til å gå gjennom noe av dette. Men så er det slik at mediehverdagen har forandret seg veldig siden jeg begynte som journalist, for da var det papiravis. Er det noen her som leser papiravis?

Studentene ser seg rundt. Noen få rekker opp hånden, men det er ikke mange. Zaman fikk frem poenget sitt:

Journalistikkstudenter har sin første dag på Oslo Met. Foto: Morgane Fauconnier

- Den hverdagen dere kommer til å møte der ute er mer digital og mer hektisk. Da gjelder det å holde hodet kaldt og ta de riktige avgjørelsene. Det er en kjempestor utfordring, men også kjempespennende.

- Ikke vær maskiner

Det er en fascinerende, men utfordrende tid mediebransjen står i, sier Zaman og nevner fake news, desinformasjon, propaganda, løgner og en pressefrihet under angrep.

- Å gjøre en jobb som består av å vise offentligheten hva som er sant og ikke sant, er et stort privilegium som dere må ta veldig seriøst, sier Zaman.

Før han skulle til Oslo Met, fikk Zaman tips fra sjefen sin om hva som bør nevnes i talen for de fremtidige journalistene.

- Han sa at dere må være kreative, modige og nysgjerrige. Dere skal ikke være maskiner som sitter på en desk, men finne ut hvordan dere lager egen journalistikk, grave frem saker, stille makta kritiske spørsmål og være på de svakes side.

- Journalistikk bør føles som et kall. Da blir det bra, avslutter Zaman.

Image-text:

TV 2s Kadafi Zaman snakker til det nye kullet med journalist- og fotojournaliststudenter på Oslo Met.

Foto: Morgane Fauconnier

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt