AddToAny

Jordmormangel: - Sykehuset lekker som en sil til kommunen

Bare i sommer slutter fem jordmødre i jobbene sine på Kalnes.
Høy arbeidsbelastning og dårlig lønn er hovedårsakene til at jordmorsituasjonen på Sykehuset Østfold er kritisk, ifølge foretakstillitsvalgt ved sykehuset Østfold, Anita Talåsen Granli.

- Dette er en situasjon som har vart over tid, sier hun.

Har sendt flere bekymringsmeldinger

Jordmødrene og tillitsvalgte har meldt fra til ledelsen og styret om at situasjonen er kritisk. Nå nylig har Granli sendt en bekymringsmelding til Arbeidstilsynet.

- Akkurat denne siste bekymringsmeldingen er forankret til sommerbemanningen. Det er altfor få jordmødre på vakt, og ansatte blir bedt om å jobbe doble vakter. Det er uforsvarlig og ulovlig, sier Granli.

- Så ledelsen hører ikke på dere?

- Vi blir hørt. Alle er enige i at situasjonen er kritisk. Men fra å mene det, og å gå over til å sette inn tiltak for å løse situasjonen, det er der det svikter, ser hun.

- Hva må gjøres?

- For det første må grunnbemanningen opp. Arbeidsbelastningen er for høy på de få jordmødrene sykehuset har. For det andre må sykehuset ansette jordmødre i hele stillinger. Det får de ikke i dag - om de ikke ønsker å gå i kombinasjonsstillinger. For det tredje må sykehuset lønne jordmødrene bedre og gi dem faglige utviklingsmuligheter som for eksempel mulighet til å ta master.

På denne måten mener Granli sykehuset kunne klart å rekruttere flere jordmødre, og beholde dem de har.

Lekker til kommunen

Tidligere var det på sykehusene jordmødrene ville jobbe.

- Det er der fødslene skjer, så det var enkelt å rekruttere, for det er de

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Opptakskravene for å komme inn på sykepleiestudiet i år er høyest i Tromsø. Instituttlederen peker på det gode studentmiljøet som en viktig årsak.
Sykepleien 03.08.2021
- De fleste nye legemidler innføres og er tilgjengelig for alle i den norske helsetjenesten.
Sykepleien 02.08.2021
For første gang er den potensielt svært smittsomme Lambda-varianten av koronaviruset påvist i Norge, bekrefter FHI.
Sykepleien 02.08.2021
Økt valgfrihet og større brukermedvirkning kan gjøre det vanskeligere for enkelte grupper å få hjelp, ettersom dette krever større ferdigheter, ifølge en ny rapport fra SSB.
Sykepleien 02.08.2021
Koronasmitten i Norge har økt med hele 53 prosent på bare én uke. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter nå en fjerde smittebølge før skolestart.
Sykepleien 02.08.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt