AddToAny

Jorden rundt - med og uten permisjon

Den ene tok med seg en ni uker gammel baby på en treårig jordomseiling. Den andre har besøkt alle verdens land og bruker mesteparten av fritiden på reising. Les hva to siviløkonomer har lært av å loffe rundt, og hvordan reisene har endret deres siviløkonomhverdag.
Det finnes 195 land i verden, ifølge FN. Tayyoung Pak har besøkt 198 land - alle de 195 FN-landene samt Taiwan, Kosovo og Vest-Sahara. - I fjor fullførte jeg listen og besøkte de to siste som sto igjen, Syria og Jemen. Da jeg skulle inn i Syria, fikk jeg nummeret til en fyr i Damaskus. Han ordnet innreise for meg etter at jeg overførte 300 dollar til ham.
EGEN REISEKASSE
Tay er halvt koreansk og oppvokst på Island og i Norge. Av sin koreanske alenemor lærte han å jobbe hardt, dobbelt så hardt som sine norske medborgere, og forfølge sine store drømmer. Drømmer, hardt arbeid og prioritering av tid er fundamentet for Tays reisevirksomhet.
Frem til 2012 jobbet han som konsulent innen strategi-/forretningsutvikling, restruktureringer og M&A (fusjoner og oppkjøp). Samtidig rakk han å besøke 15-20 land i året for å lære om nye kulturer og bli kjent med andre tenkesett samt dyrke sine lidenskaper. - Da jeg var ferdig utdannet siviløkonom på Norges Handelshøyskole, jobbet jeg 70 timer uken. Hvis man vil og jobber for det, kan alle i Norge tjene en million i året, mener Tay.
Han forteller at han og mange studiekamerater fikk på plass en økonomisk buffer så raskt som mulig etter studiene. En buffer er god å ha når man vil kvitte seg med en kjedelig jobb, en endret livssituasjon eller har en drøm å følge.

LA DRØMMENE MATERIALISERE SEG
- Hvordan får du tid til all denne reisingen?
- Alle har like mye tid. Spørsmålet er hvordan du bruker tiden. Det viktigste er å ha drømmer og mål. Så må man huske på at skal drømmene materialisere seg, må man planlegge, prioritere og dele opp drømmene i konkrete og tidfestede mål, svarer Tay.
For Tay handler det konkret om å være flink til å ta fri (fleksitid og avspasering) på inneklemte dager, utnytte mulighetene for ovale helger og ha lange, sammenhengende sommerferier på fem-seks uker. I dag jobber han med å hjelpe et norsk selskap med utvikling av ny forretningsplan, kapitalinnhenting og internasjonal ekspansjon.
Underveis har Tay fulgt ulike reiseprosjekter. Han har blant annet besøkt og spist på verdens beste restauranter, besøkt de syv underverkene, utforsket verdens beste fiske- og dykkesteder, besøkt fantastiske naturfenomener som Galapagos og Påskeøya, satt to verdensrekorder (besøkt 22 stater i USA på 24 timer og reist til 19 land på ett døgn) og mye, mye mer.

FIRE INNSIKTER FRA REISING
- Hva har all reisingen gjort med deg?
- Motivasjonen har vært å lære, men jeg har også opplevd så masse flott og sett ufattelig mye vakkert. I tillegg har jeg endret meg veldig på flere punkter, svarer Tay og ramser opp:

1. Kontekst. Jeg ser verden, min kultur og meg selv i en større sammenheng. Vi mennesker, over hele jorden, er grunnleggende ganske like. Jeg kan ikke lenger kritisere andre land og kulturer på samme måte som tidligere.
2. Tid. Det er den viktigste valutaen vi har. Jeg lever mer i nuet. Mange planlegger å leve i neste fase av livet, som når de er ferdige med studiene, når barna blir store, når de blir pensjonister, og så videre. Jeg er blitt mye mer kritisk til hva og hvem jeg bruker tiden min på og med.
3. Mindre selvopptatt. Vesten er ikke verdens navle eller gode rollemodeller for fremtidige generasjoner. Vi er blitt for egosentriske. Vi er blitt veldig rike, men har mistet kontakten med venner og familie. Jeg tenker mer asiatisk, der det kollektive har større verdi enn den personlige friheten.
4. Privilegerte. Vi i Vesten er de mest privilegerte som noensinne har levd i historien, men likevel har vi mistet perspektiver på hva som er viktig, og vår velstand har blitt en sovepute som vi ikke klarer å ordentlig verdsette før vi mister det eller utforsker mindre privilegerte land.

TAYS REISETIPS
Her er Tays tips til reisemål og reisemåte. - Hvis jeg ikke skal på ekspedisjoner eller turer som krever spesialutstyr, reiser jeg veldig lett. Det vil si seks kilo bagasje, som inkluderer treningstøy, hovedsakelig syntetiske klær, førstehjelpsutstyr, dollar, to pass, vaksinasjonskort og mobiltelefon med nedlastede kart over reisemålet.
Tay
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt