AddToAny

Jordan B. Peterson gir seg som professor og går til angrep på akademia

Psykologiprofessoren har sagt opp sin stilling ved Universitetet i Toronto. Det er ikke lenger kvalifikasjoner som teller i akademia, men mangfold, inkludering og likhet, hevder han.
- Jeg hadde sett for meg å undervise og forske ved universitetet helt til de måtte dra skjelettet mitt ut av kontoret. Jeg elsket jobben min, skriver den canadiske psykologiprofessoren Jordan B. Peterson i et langt innlegg i den konservative canadiske avisen The National Post.

Men slik blir det ikke. I innlegget avslører den omdiskuterte akademikeren at han har sagt opp sin stilling ved Universitetet i Toronto. Der legger han også ut om hvordan akademia i lang tid har blitt dominert av venstreradikale krefter.

Peterson har blitt beskyldt for å være mannssjåvinist og «alt-right-intellektuell». Samtidig har han opparbeidet seg en enorm tilhengerskare gjennom sin egen Youtube-kanal, der han har nesten 4,5 millioner abonnenter. Han mener han kan undervise langt flere, og med mindre innblanding, der enn som universitetsansatt.

Les om Petersons Norgesbesøk i 2018: - Jordan Peterson viser at verden ikke er så forutsigbar som man tror

Akademisk persona non grata

Peterson begrunner oppsigelsen med det han kaller «DIE»-idelogien (Diversity, Inclusivity, Equity). Han mener fokuset på mangfold, inkludering og likhet fullstendig dominerer akademia, og at det ikke lenger er kvalifikasjoner som vektlegges tyngst.

Det går spesielt utover hvite, heteroseksuelle mannlige avgangsstudenter, som ikke blir tilbudt vitenskapelige posisjoner i akademia, hevder Peterson.

- Studentene mine er også delvis uakseptable nettopp fordi de er mine studenter. Jeg er akademisk persona non grata, på grunn av min uakseptable filosofiske posisjon, skriver han i innlegget.

Han spør hvordan han med god samvittighet skal kunne undervise akademiske talenter når han vet at jobbutsiktene er dårlige.

Anekdoter eller utrykk for kulturendring?

- Problemet med Petersons oppsigelse er at den personen som blir hans erstatter, antagelig forsterker det han er imot. Det er et paradoks, sier Eirik Løkke, rådgiver i den liberale tankesmien Civita, som har fulgt mye med på Peterson siden han for alvor ble kjent i 2016.

Da la Canadas regjering frem et lovforslag som skulle beskytte transpersoner mot diskriminering. Slik Peterson leste loven, ville han bli tvunget til å tiltale transkjønnede studenter med det pronomenet de selv foretrakk. Han la ut sin protest på YouTube, «Professor mot politisk korrekthet», som gikk viralt.

Løkke er enig i mye av kritikken Peterson kommer med mot akademia.

- Er dette utrykk for en kulturell endring i akademia eller bare anekdoter? Jeg tror det første, sier han.

- Spørsmålet er hvor mye mangfold det blir. Det som bør være det viktigste i akademia er meningsmangfoldet, og det å utfordre vedtatte sannheter. Jeg er ikke imot kjønns- og identitetsmangfold, men det er noe med måten det skjer på, som er problematisk.

- Ensretting i den politiske tankegangen

Det virkelige problemet med mangfold i akademia er at det er langt flere progressive, liberale enn konservative akademikere, sier Løkke.

- Det er en ensretting i den politiske tankegangen. Det vil ikke nødvendigvis ha noe å si for metoden, men for spørsmålene som stilles. Jeg mener det er et problem for evnen til å se ting fra forskjellige synspunkter.

Han synes kritikken mot Peterson er merkelig.

- Jeg oppfatter ikke han som noe annet enn en klassisk liberaler.

- En slags profet og vismann for ytre høyre og høyre

- Jeg kjenner ingen innen humaniora eller samfunnsvitenskap i USA eller Storbritannia som tar ham på alvor, sier Randall James Stephens, professor i amerikanske og britiske studier ved Universitetet i Oslo, i en e-post til Forskerforum.

Han beskriver Peterson som en som spiller opp om falske kontroverser og som appellerer til grupper som er veldig opptatt av «cancel culture» og «woke».

- Han er definitivt en slags profet og vismann for ytre høyre og høyre i USA, sier Stephens.

- Mesteparten av dekningen av Petersons beslutning om å forlate Universitetet i Toronto har vært i høyreekstreme eller høyreorienterte aviser og magasiner i USA. Ikke mange andre er interessert i det.

Image-text:

- Jeg er akademisk persona non grata, på grunn av min uakseptable filosofiske posisjon, skriver Jordan Peterson i et langt innlegg, der han avslører at han har sagt opp professoratet sitt. Foto: Wikimedia commons

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt