AddToAny

John-Arne Røttingen: - Vi vil nok aldri gå tilbake til der vi var før korona

John-Arne Røttingen: - Vi vil nok aldri gå tilbake til der vi var før korona
Hva ville Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingen gjort om han var forskningsminister? Listen er lang, men planen er enkel.
I en serie med sommerintervjuer hører vi med sentrale personer i kunnskapssektoren om hvordan sommeren best tilbringes og hva de har lært av koronakrisen. Administrerende direktør i Norges forskningsråd John-Arne Røttingen leder for tiden WHOs store forskningsstudie av behandlingsformer for koronaviruset Covid 19. Det betyr at det ikke blir bare late dager, men «slow working» og en ikke gjennomført drøm bølgesurfing på Vestvågøy.

- Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn?

- Sommeren er tid for å gjøre noe annet enn ellers. Men det blir litt «slow working» for min del siden resten av verden har ferie i august, og mange covid-19-relaterte prosesser løper. Det gjelder arbeid med utvikling, testing og å sikre tilgang til legemidler og vaksiner.

- Det blir neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre?

- Det er mange flotte steder i Norge. Etter å ha hatt turnus i Vesterålen og Lofoten skulle jeg helst ha vært oftere tilbake. Så om du er litt sporty: bølgesurfing på yttersida på Vestvågøy - med tykk våtdrakt. Fikk aldri prøvd det selv, men vil gjerne lære.

- Hva er det viktigste du har lært av tiden med korona?

- Jeg er imponert over hvor raskt det digitale skiftet for møter, undervisning og konferanser har skjedd. Universitetene og høyskolene greide å snu seg rundt på utrolig kort tid, og med stor innsats fra medarbeiderne. Vi vil nok aldri gå tilbake til der vi var. Samtidig illustrerer dette også hvor viktig det er å investere i paratkompetanse og «paratteknologi». Hadde pandemien kommet 10 år tidligere, hadde vi ikke vært modne.

Alle skjønte at vi måtte ta sterke grep 12. mars, men det er ikke like lett å ta grep for å redusere klimarelaterte utslipp

- Hva tror du blir den største endringen vi vil merke til høsten på grunn av korona?

- Vi vil fortsatt praktisere sosial avstand, og kanskje normer og kultur vil endre seg for godt når det gjelder håndtrykk og annen kontakt. Og så vurderer jeg nok at sjansen for en ny bølge av epidemien er helt klart stor slik at det blir viktig å ha høy beredskap og oppmerksomhet for alle.

- Hvordan opplever du at forskningssamfunnet har håndtert koronakrisen, og er det noe du skulle ønske var håndtert annerledes?

- Jeg skulle nok ha ønsket at man hadde brukt noe mer tid på å vurdere graden av og måten de store forskningsinstitusjonene stengte sine virksomheter. Det var opplagt at studentundervisning på campus måtte stoppes, men kanskje det hadde vært rom for at forskere med pågående forsøk og eksperimenter hadde kunnet benyttet lokalene i begrenset og kontrollert omfang.

- Hva har vært det viktigste gjennomslaget i for Forskningsrådet så langt i år?

- Vi i Forskningsrådet er svært glade for at regjeringen ser investeringer i forskning og innovasjon som helt nødvendig for både å håndtere krisen, men også å komme ut av den med god fart og riktig retning. Vi arbeidet en god del med å foreslå viktige tiltakspakker, og opplever stor grad av gjennomslag om vi ser på det Stortinget nå samlet har bevilget.

- Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

- Mange er vel nå blitt interessert i helsespørsmål, så jeg vil anbefale biografiene om tre forskjellige, men på hver sin måte inspirerende leger og forskere: Peter Piot, Paul Farmer og Chris Murray.

- Hvilket forskningsspørsmål skulle du ønske at noen fant svar på?

- Hvordan langsiktige og gradvise kriser kan oversettes til nåtidige og åpenbare utfordringer. Alle skjønte at vi måtte ta sterke grep 12. mars, men det er ikke like lett å ta grep for å redusere klimarelaterte utslipp og øke omstillingstakten mot nullutslippssamfunnet.

- Hvis du var forsknings- og høyere utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

- Den listen er lang, trolig lengre enn en god sommer. Jeg vil overlate politikken til politikeren, men jeg tror det er mange grep vi kan samle oss om i Norge - på tvers av partiene - for å få et enda bedre samlet system for forskning, innovasjon og kompetanse. Så jeg ville ha startet arbeidet med neste versjon av langtidsplanen.

Image-text:

- Sjansen for en ny bølge av epidemien er helt klart stor, sier John-Arne Røttingen, som leder WHOs koronastudie. Foto: Aksel Kjær Vidnes

Extra-info:

Sommerintervjuet:

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt