AddToAny

Iselin Nybø lanserer klima-konkurranse

Iselin Nybø oppfordrer til grønn dugnad i universitets- og høyskolesektoren.
- Universitetene og høyskolene vet mest om miljø- og klimaendringene og hvordan vi skal bekjempe dem. Da må vi leve som vi lærer. Derfor drar jeg i gang en konkurranse mellom universitetene og høyskolene om hvem som er grønnest, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Nybø vil at universiteter og høyskoler skal konkurrere om å være grønnest. Asplan Viak har kartlagt relevante faktorer som påvirker klima- og miljøfotavtrykket til en campus, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Tiltaket ble varslet allerede i januar og selve konkurransen begynner på nyåret.

- Vi starter med det å overvåke det fysiske, klima- og miljøaspekter på campus, som vi kan telle. Samtidig vil vi på sikt også gjerne ha med hvordan universitetene og høyskolene prioriterer forskning og undervisning knyttet opp mot klima og det grønne skiftet. Her utfordrer jeg institusjonene til å komme med forslag til hvordan vi best kan gjøre dette, sier Nybø.

Åtte hovedkategorier som skal måle institusjonene

Rapporten foreslår åtte hovedkategorier som institusjonene kan måle og rapportere inn på:

Reiser (flyreiser og reiser til og fra arbeid og studier)

Avfall (fra daglig drift og byggeprosjekter)

Innkjøp og anskaffelser (bl.a. IT-utstyr, møbler, papir og annet materiell)

Mat og servering (bl.a. hvor mange vegetarmåltider servert, mengde rødt og hvitt kjøtt kjøpt inn, mengde matavfall)

Vannforbruk

Bygg- og materialbruk (også gjenbruk av materialer)

Energibruk (inkludert egenprodusert elektrisitet og varme)

Økologi (forslag om kartløsning som viser bidrag til biologisk mangfold)

Hovedkategoriene inneholder 98 indikatorer som skal synliggjøre og overvåke klimaavtrykket over tid. Kategoriene kan endres på og er basert på hva som vil ha størst betydning. Nå gjenstår det for universitetene og høyskolene å vurdere forslagene, og komme med innspill på hva som er mulig å gjøre.

Håper uh-sektoren kan foran som et godt eksempel

Målingen skal foregå ved at universiteter og høyskoler får grønt, gult eller rødt kort innenfor de ulike kategoriene. Iselin Nybø håper universitets- og høyskolesektoren kan gå foran som et godt eksempel.

- Dette er en kjempestor sektor, med 300 000 studenter og 38 000 ansatte. Samlet campusareal er på 3,4 millioner kvadratmeter, det vil si nesten 500 fotballbaner. Klimatiltak her vil ha stor effekt og betydning, sier Nybø i pressemeldingen.

Image-text:

- Klimatiltak vil ha stor effekt og betydning i sektoren, sier Iselin Nybø. Foto: Julia Loge

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt