AddToAny

Instituttene sakker akterut i kampen om FoU-midler

Siden 1991 har instituttsektorens andel av norske FoU-utgifter sunket fra 35 til under 20 prosent. - Universiteter og høgskoler spiser mer av kaken, det er ikke bærekraftig, sier Lars Holden.
I 1991 ble mer enn en tredjedel av norske forsknings- og utviklingsmidler (FoU) brukt i instituttsektoren. Universitets- og høgskolesektoren lå langt bak.

I 2020 ble rollene snudd helt om. Bare de siste fem årene forsknings- og utviklingsutgifter brukt i universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren) vokst med 41 prosent.

Tilsvarende vekst for instituttene er bare 9 prosent i samme periode.

Lars Holden er toppsjef i Norsk Regnesentral og styreleder i Forskningsinstituttenes Fellesarena (FFA). Han lurer på om utviklingen er en villet politikk. Og mener utviklingen fører til mindre satsing på anvendt forskning.

- Norge trenger alle typer forskning. Men den betydelige veksten i UH-sektoren har gitt en vesentlig større andel grunnforskning enn tidligere. Vi er tvilende til at det er hensiktsmessig, sier Lars Holden.

Han viser til at universitets- og høgskolesektoren henter mer av midlene også fra Forskningsrådet.

- Universitetene er innrettet slik at de finansierer lønn, og så skal prosjektkostnader dekkes av Forskningsrådet. Det er en modell som ikke er bærekraftig dersom universiteter og høgskoler vokser uten at Forskningsrådets budsjett følger etter, sier Holden.

Han mener at den konkurransebaserte forskningen i Norge på denne måten svekkes.

- Verden har store globale utfordringer som må løses de kommende årene. Vi trenger også grunnforskning, men å bruke mer og mer av pengene på langsiktig forskning tror ikke vi er den riktige prioriteringen, sier Lars Holden.

Han understreker at dette ikke må tolkes som en motstand mot grunnforskning.

- Jeg har ikke et vondt ord å si om grunnforskning. Men vi mener at veksten i større grad må være på anvendt forskning rettet mot problemene som er skissert i Langtidsplanen. Og ikke slik som de senere årene at prioriteringene har vært helt forskerstyrt.

- Hva mener du bør

Les mer

Flere saker fra Khrono

Kristoffer Tyssøy Høisæther krevde erstatning for tapt arbeidsinntekt etter at han ble vurdert som uskikket som lektor og senere fikk vedtaket omgjort i Felles klagenemnd.
Khrono 25.05.2022
Frivillige utsettelser i allerede tildelte forskningsprosjekter kan være en del av medisinen når det skal ryddes opp i de økonomiske problemene i Forskningsrådet.
Khrono 25.05.2022
«Statsråden har overtala meg og mine medstudentar om at han ikkje er oppteken av verken studentanes meiningar eller sektorens integritet.»
Khrono 25.05.2022
Kunnskapsdepartementet tildeler midler til 1000 studieplasser avsatt til personer som har flyktet fra Ukraina. Fordelingen av dem er over hele landet.
Khrono 25.05.2022
Flere stortingsrepresentanter krever svar fra Borten Moe om uroen i Forskningsrådet. Kari-Anne Jønnes (H) vil vite hvorfor han forkastet andre alternativer enn å avsette styret.
Khrono 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt