AddToAny

Instituttene sakker akterut i kampen om FoU-midler

Siden 1991 har instituttsektorens andel av norske FoU-utgifter sunket fra 35 til under 20 prosent. - Universiteter og høgskoler spiser mer av kaken, det er ikke bærekraftig, sier Lars Holden.
I 1991 ble mer enn en tredjedel av norske forsknings- og utviklingsmidler (FoU) brukt i instituttsektoren. Universitets- og høgskolesektoren lå langt bak.

I 2020 ble rollene snudd helt om. Bare de siste fem årene forsknings- og utviklingsutgifter brukt i universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren) vokst med 41 prosent.

Tilsvarende vekst for instituttene er bare 9 prosent i samme periode.

Lars Holden er toppsjef i Norsk Regnesentral og styreleder i Forskningsinstituttenes Fellesarena (FFA). Han lurer på om utviklingen er en villet politikk. Og mener utviklingen fører til mindre satsing på anvendt forskning.

- Norge trenger alle typer forskning. Men den betydelige veksten i UH-sektoren har gitt en vesentlig større andel grunnforskning enn tidligere. Vi er tvilende til at det er hensiktsmessig, sier Lars Holden.

Han viser til at universitets- og høgskolesektoren henter mer av midlene også fra Forskningsrådet.

- Universitetene er innrettet slik at de finansierer lønn, og så skal prosjektkostnader dekkes av Forskningsrådet. Det er en modell som ikke er bærekraftig dersom universiteter og høgskoler vokser uten at Forskningsrådets budsjett følger etter, sier Holden.

Han mener at den konkurransebaserte forskningen i Norge på denne måten svekkes.

- Verden har store globale utfordringer som må løses de kommende årene. Vi trenger også grunnforskning, men å bruke mer og mer av pengene på langsiktig forskning tror ikke vi er den riktige prioriteringen, sier Lars Holden.

Han understreker at dette ikke må tolkes som en motstand mot grunnforskning.

- Jeg har ikke et vondt ord å si om grunnforskning. Men vi mener at veksten i større grad må være på anvendt forskning rettet mot problemene som er skissert i Langtidsplanen. Og ikke slik som de senere årene at prioriteringene har vært helt forskerstyrt.

- Hva mener du bør

Les mer

Flere saker fra Khrono

NTLs Ronny Kjelsberg kritiserer Forskerforbundets definisjon av politikk i etterkant av lønnsoppgjøret.
Khrono 30.05.2023
21 ansatte i offentlig sektor får til sammen 41 millioner kroner til doktorgradsprosjekter. De skal blant annet forske på studenter som jobber ved siden av studiene, innsatte i fengsler og velferdsteknologi.
Khrono 30.05.2023
Regjeringen vil at flere skal bli barnehagelærere, men søkertallene faller dramatisk. Antallet som har barnehagelærerutdanning som førstevalg er nær halvert på fire år.
Khrono 30.05.2023
Kan Ron DeSantis vinne kampen mot Trump gjennom en kulturkrig med universitetene som slagmark? Og vil han stanse der?
Khrono 29.05.2023
Over hundre kirkemedlemmer mobiliserte for å få inn teologiprofessor Hallgeir Elstad på nominasjonslisten til biskopstillingen i Sør-Hålogaland.
Khrono 29.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt