AddToAny

Innlandet forbereder seg på universitets-inspeksjon

Komiteen som behandler Høgskolen i Innlandets universitetssøknad, skal på institusjonsbesøk mandag og tirsdag.
- Det er litt som å skulle opp til muntlig eksamen, og da er man alltid litt nervøs. Men eksamensoppgaven er jo kjent, vi hadde ikke sendt søknaden hvis vi ikke mente vi fylte kravene, sier rektor Kathrine Skretting til Forskerforum.

23. og 24. september kommer Nokuts sakkyndige komite til Høgskolen i Innlandets (HINN) studiesteder på Lillehammer og Hamar. Komiteen sitter med makten til å anbefale om høyskolen bør bli universitet.

- Når de kommer på besøkene, så vil de ha inntrykk av hvordan det arter seg i praksis, de vil høre hvor fornøyde studentene er og de vil føle organisasjonen litt på pulsen, sier Skretting.

Vanskelig å måle internasjonal kvalitet

I desember 2018 leverte Høgskolen i Innlandet den formelle søknaden om akkreditering som universitet. Til sammen er den på 1000 sider og skal dokumentere at høyskolene fyller kravene.

- Vi får ta det som det kommer. Rektor Kathrine Skretting vet ikke når Nokut avgjør saken. Foto: Gro Vasbotten, HiL

- Samtidig er det skjønnsvurdering og vi har noen punkter som vi mener at vi fyller, men vi er ikke sikker på at vi har uendelig margin.

- Hvilke punkter er dere usikre på?

- Det er et vanskelig punkt som heter «høy internasjonal kvalitet». Hvordan måler du det, liksom? Vi har tenkt praktisk på det, og sammenlignet oss med Oslomet og USN og sett hvilke indikatorer de har brukt. Men vi vet ikke hva komiteen vil tenke, har vi vært litt lite ambisiøse når vi gjør det på den måten? Hva vil de tenke?

- Har du noen høydepunkter å vise dem?

- Det er et standardbesøk, de skal møte studenter med og uten verv, vanlige vitenskapelige ansatte, administrative ledere, stort sett alle slags folk. På Hamar skal de få omvisning i det miljøet som holder på med spill og datateknologi. Det kan det hende de synes er spennende, sier Skretting. - De andre campusene, som de ikke kommer til, de må vi bare fortelle om.

Langt løp

Det er over 20 år siden de første de første tankene om å jobbe for å få etablert et universitet i Innlandet dukket opp, ifølge en nyhetssak på høyskolens nettsider. Nå øyner de målstreken.

«Det er så vi formelig kan skimte målseilet der framme. Nå skal vårt lange maratonløp mot universitetsstatus avgjøres med en langspurt», skriver HINN.

Skretting forteller at det er vanskelig å si hvor lang sluttspurten blir. Det tok bare et par måneder fra besøket til Oslomet fikk universitetsstatus, mens sluttspurten for USN tok et halvt år.

- I beste fall kan vi få en avgjørelse allerede i desember, men mer realistisk er det at beslutningen tas på nyåret, forklarer prosjektleder Ragnhild Narum.

Nr. 11

Når komiteen har vært på besøk, skal de utarbeide en rapport, som etter hvert vil bli lagt fram for Nokuts styre, som kan gi institusjonsakkreditering. Med denne akkrediteringen i boks kan Kunnskapsdepartementet gå til Kongen i statsråd som vedtar statusendringen. Hvis HINN godkjennes, blir de landets ellevte universitet.

Også Høgskulen på Vestlandet og Høyskolen Kristiania har uttalte universitetsambisjoner. Fra 2019 er kravene til universitetsakkreditering høynet, for eksempel kunne høyskolene i i den gamle ordningen telle med grader avlagt ved andre institusjoner. Høgskulen på Vestlandet hadde sin første helt egne disputas i august, før det har høyskolens doktorgradskandidater disputert ved andre institusjoner.

Høgskolen i Innlandet har seks studiesteder, Blæstad, Elverum, Evenstad, Hamar, Lillehammer og Rena. Til grunn for søknaden legger de fire doktorgradsprogrammer: Anvendt økologi og bioteknologi, Barn og unges deltakelse og kompetanseutvikling, Innovasjon i tjenesteyting - offentlig og privat sektor, og Profesjonsrettede lærerutdanningsfag.

Image-text:

På Storhove på Lillehammer har det vært høyere utdanning siden landbruksskolen startet i 1896. Arkivfoto: Statsbygg

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Ekspertutvalget som ser på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av koronatiltak mener det er «viktig å åpne universitetene og høyskolene for de ansatte».
Forskerforum 27.05.2020
Universiteter og høyskoler avlyser utveksling til høsten. Sofie Johanne Andersen fikk tilbud om digital utveksling til Australia.
Forskerforum 27.05.2020
Frp, Ap og Sp vil krevje «relevant arbeid» inn i finansieringa for universitet og høgskular.
Forskerforum 26.05.2020
Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind går hardt ut mot de tre opposisjonspartiene som vil belønne «relevant arbeid etter endt studie».
Forskerforum 26.05.2020
- Jeg har ikke lyst til å gi meg, sier Cathrine Øines Dishington Johnsen. Hun utelukker ikke rettssak mot Nord universitet.
Forskerforum 26.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt