AddToAny

I norske klasserom sitter det mange elever som har en utfordrende atferd

I norske klasserom sitter det mange elever som har en utfordrende atferd
Vi har alle gått i klasse med elever som har oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer, skriver Kaja Næss Johannessen og Ann-Karin Bakken.
Forfatterinfo

Kaja Næss Johannessen

Kaja Næss Johannessen er psykologspesialist med fordypning i klinisk arbeid med barn og unge. Hun er leder for fagutviklingsenheten ved NKS Østbytunet senter for behandling og fagutvikling. Hun er medforfatter av boken Fra uro til ro. Utfordrende atferd og barns muligheter for læring.

Ann-Karin Bakken

Ann-Karin Bakken er psykologspesialist med fordypning i klinisk arbeid med barn og unge. Hun jobber som assisterende faglig leder ved NKS Østbytunet senter for behandling og fagutvikling. Hun er medforfatter av boken Fra uro til ro. Utfordrende atferd og barns muligheter for læring.

Husker du han gutten fra klassen din som alltid vandret rundt i klasserommet? Han som forstyrret deg og alle andre, som ble sint for alt mulig og som var helt uforutsigbar? Eller hun jenta som aldri sa noe høyt i timen, som alltid stirret tomt ut i luften eller ut av vinduet, eller som skriblet på alle bøker, pult og pennal? De elevene som aldri jobbet sånn som læreren din sa de skulle jobbe?

Vi har alle gått i klasse med elever som har hatt oppført seg på måter som ikke har passet inn i klasserommet. De bråkete guttene eller de stille jentene, de som aldri fikk gjort det de skulle. De som ble tatt ut på grupperom eller forsvant fra klassen i perioder.

I norske klasserom sitter det mange elever som har en utfordrende atferd. De blir «sint for ingenting», får ikke til samspill med sine klassekamerater, og læreren når ikke frem til dem med sin undervisning.

Utviklingstraumer

Noen av disse elevene har vokst opp med det som kalles utviklingstraumer. Det vil si at de har en rekke erfaringer der de enten har opplevd ubehag og stress som har vært for alvorlig, for langvarig, for uforutsigbart og for ukontrollerbart, og i tillegg ikke har fått nødvendig hjelp og støtte til å regulere dette ubehaget og stresset.

De har da utviklet et såkalt sensitivisert stressresponssystem og underutviklede reguleringsferdi

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Psykologen og sakprosaforfatteren blir fast bidragsyter i Psykologisk.no Pluss, med månedlige innlegg til spalten «Fra terapirommet».
Psykologisk.no 26.10.2020
Å være nær noen som ligger for døden, det er noe av det mest intime vi mennesker kan oppleve, forteller dagens gjest i podkasten Pia og psyken, religionspsykolog Gry Stålsett.
Psykologisk.no 25.10.2020
Omring deg med gode venner. Det er ett av de tre kloke rådene fra den greske filosofen og livsnyteren Epikur, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 22.10.2020
For første gang har profesjonsstudenter ved UiT Norges arktiske universitet utformet digitale kurs for å fremme psykisk helse, som en del av studiepraksisen. Et av kursene tar for seg stressmestring.
Psykologisk.no 20.10.2020
Du og teamet ditt kan gi bedre kollegastøtte på minst fire måter. Nå har vi et ekstra ansvar for å se, kommunisere og inkludere hverandre på jobb, skriver organisasjonsutvikler Espen Syse Houge.
Psykologisk.no 20.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt