AddToAny

I kronikkberedskap

Når Karl Øyvind Jordell vandrer langs Lysakerelvens øvre løp, tenker han på det neste leserinnlegget han skal skrive.
Ti kjappe er Forskerforums månedlige spalte med Forskerforbundets medlemmer. Dette intervjuet ble først publisert i Forskerforums juninummer.

- Hva gjorde du før du ble emeritus?

- Det har vært litt fram og tilbake mellom forskjellige jobber i universitetsadministrasjonen ved UiO og som fagperson i Oslo og Tromsø, og en utredningslederstilling i det som nå er NIFU, som en mellomting. Akademisk har jeg primært forsket på lærerutdanning og lærere.

- Du skriver stadig vekk leserinnlegg. Hva får deg til å ta til tastaturet?

- Det er fordi jeg føler at jeg ut fra min bakgrunn har noe å bidra med. Som nå i fuskesaken fra Agder: Jeg har både vært studentpamp, saksbehandler for tunge studentsaker og universitetslærer.

- Har du noen gode tips for å komme på trykk?

- Kort og litt spisst. Men det er ikke alltid så lett å etterleve. Jeg har vært forbauset de gangene jeg virkelig har vært spiss, og debattredaktøren sier at dette må vi publisere, mens når jeg prøver å være mer dempet, så er det vanskeligere.

- Du har vært særlig opptatt av lærermangel. Hvorfor har lærermangel blitt et problem, mener du?

- Opptakskravet er satt for høyt, slik at det blir ledige studieplasser og derav lærermangel. Det skyldes ikke firerkravet i matte, men kravet om 3,5 i snitt. Hvis man hadde justert til 3,4 eller 3,3, så hadde det sett helt annerledes ut.

- Har du tall på hvor mange leserinnlegg du skrev i fjor?

- Jeg aner ikke. Antagelig for mange.

- Hva gjør du for å holde deg oppdatert?

- Da leser jeg aviser og fagtidsskrifter, som Khrono og Forskerforum. For tiden leser jeg Altaposten, fordi de er opptatt av lærermangel i Finnmark. På de områdene jeg er opptatt av, særlig lærermangel, så er jeg i beredskap.

- Så noen faste spørsmål. Hva har vært den viktigste boka i ditt akademiske liv?

- Det er en meget spesiell liten bok, From College to Classroom, som jeg kom over på Karl Johan sommeren 1978. Jeg husker det godt: Det var en solfylt ettermiddag, og boka lå på billigsalg utenfor Tanum, og jeg hadde fått jobb ved lærerutdanningen i Tromsø. Den inspirerte meg til å skrive om hvordan nye lærere opplever overgangen fra studier til klasserom. Deretter skrev jeg doktorgrad om læreres sosialiseringsprosess med tittelen: Fra pult til kateter.

- Hva ville du gjort hvis du var statsråd i Kunnskapsdepartementet?

- Jeg ville justert opptakskravene til lærerutdanningen, og gjort noe med behandlingen av fuskesaker: opprettet flere nemnder, slik at saksbehandlingen kunne gå raskere. Og fremfor alt fått sjekket datasystemet som skal fange opp fusk. Hvis det ikke fungerer, risikerer studenter for streng straff, eller justismord.

- Hvor tenker du best?

- Jeg tenker best på mine daglige spaserturer langs det jeg med et litt fornemt utrykk kaller Lysakerelvens øvre løp.

- Hvordan vil du beskrive kontoret ditt, der du sitter og skriver leserinnlegg?

- Etter at mitt seksårige barnebarn spurte om hvorfor det er så rotete der, har det blitt betraktelig mer ryddig.

Image-text:

Karl Øyvind Jordell aner ikke hvor mange debattinnlegg han har skrevet. Men de klareste tankene oppstår på hans daglige spaserturer langs det han litt fornemt kaller Lysakerelvens øvre løp. (Her ved Røa). Foto: Erlend Bjørtvedt/Wikipedia/UiO

Extra-info:

Fakta Karl Øyvind Jordell

Stilling: professor emeritus i pedagogikk ved Universitetet i Oslo (UiO) Utdanning: kristendomskunnskap og norsk mellomfag, pedagogisk embetseksamen og doktorgrad i pedagogikk ved UiO Pensjonistmedlem i Forskerforbundet

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Tore Wig og Jonas Stein kritiserer statsråd Ola Borten Moe for å være den eneste spareministeren.
Forskerforum 18.08.2022
Regjeringen har ingen planer om å kutte, sier Oddmund Løkensgard Hoel. Han ber likevel forskere forberede seg på tøffere tider.
Forskerforum 18.08.2022
På veg inn i dei lokale lønsforhandlingane går diskusjonen om kva strategi fagforeningane skal velje.
Forskerforum 17.08.2022
Universitetet i Sørøst-Norge har skrevet intensjonsavtale med seks kommuner i Hallingdal om et niende studiested.
Forskerforum 17.08.2022
Regjeringen ønsker ikke å fjerne bistillinger og heller ikke å lage nye begrensninger for postdoktorer.
Forskerforum 17.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt