AddToAny

Hypotesetesting i praksis, fungerer det?

I dag skal norsk politi etterforske ved å sette opp alternative hypoteser om hva som kan ha skjedd, og deretter teste disse hypotesene. I praksis er det ikke like rett fram.
Etterforskningsfaget i Norge har vært gjennom en utvikling og gjennom det blitt mer profesjonalisert. I dag skal norsk politi gjennomføre etterforskning ved å sette opp alternative hypoteser om hva som kan ha skjedd, for så å teste disse hypotesene.

Den hypotesen som står igjen og ikke lar seg avkrefte, vil være den mest sannsynlige om hva som har skjedd. I motsatt fall, om politiet ikke klarer å avkrefte alle, vil det være rimelig tvil, noe som kan gjøre at saken ender opp med å henlegges på bevisets stilling.

Hypotesetestende metodikk vies et stort fokus gjennom bachelorutdanningen på Politihøgskolen (PHS), ulike videreutdanninger og i forbindelse med politiets obligatoriske årlige opplæring (OÅO). I media hører vi også stadig at politiet etterforsker bredt og jobber med flere hypoteser. Hypoteser er altså noe som virker godt etablert i politiet.

Laging av hypoteser

Mye av fokuset i utdanningene har gått på å genere ulike hypoteser i en sak, noe som også er forsket på blant annet i Ivar Fahsings doktorgrad. Det er derimot forsket lite på hvordan hypoteser testes i praksis ute i etaten.

Er det slik at hypotesene lages, men ikke testes? Dette ønsket jeg å undersøke i min masteroppgave i etterforskning som ble levert høsten 2020.

Gjennom intervjuer av syv informanter i et politidistrikt, ble informantene spurt om hva de tenkte rundt spørsmålet om testing av hypoteser. Det ble også laget en case som informantene skulle reflektere rundt, og som ble utgangspunkt for det videre intervjuet.

Resultatene viste at det å lage hypoteser i initialfasen av en sak var noe som b

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Da Politidirektoratet skulle legge fram resultatene av en lokal arbeidsmiljøundersøkelse i Sør-Vest politidistrikt 15. september, ble tillitsvalgte og lokalt verneombud uten forvarsel bedt om å forlate møtet.
Politiforum 28.09.2023
I over to år har man kunnet følge politistudenten Lokes vei til å bli politihund i sosiale medier. I sommer bestod han eksamen, og nå blir han patruljehund i Oslo politidistrikt.
Politiforum 28.09.2023
Om vi som politi ikke tenker nøye gjennom hvordan vi griper inn i markedet, så bidrar vi altså til "survival of the fittest" og oppblomstring av en taushetskultur som er nødvendig for at gjengene skal kunne overleve.
Politiforum 27.09.2023
Under ankesaken mot Johny Vassbakk ble det onsdag lagt fram nye DNA-undersøkelser som er gjennomført etter at saken var oppe i tingretten.
Politiforum 27.09.2023
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte onsdag Sveriges justisminister der de snakket om gjengvolden som ryster landet.
Politiforum 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt