AddToAny

Hvorfor vi skal bry oss om små organismer på havbunnen

Tap av mangfold er en trussel vi ikke kjenner konsekvensen av
PVi står i dag foran to utfordringer: Klimaendringer og utryddelse av arter.

Oppmerksomheten er stor rundt klimaendringene. FN sin ferske klimarapport sier at det er store forskjeller på hvem som blir hardest rammet av klimaendringene, men hele kloden vil kjenne på effekten.

Arktis påvirkes uforholdsmessig mye og varmes opp raskere enn andre områder på kloden. Siden 1979 har sommerisen krympet med to tredeler. FNs klimapanel anslår at det er svært sannsynlig at det arktiske hav vil være isfritt om sommeren i løpet av de neste 30 årene. Klimaendringene kan vi gjøre noe med. Vi kan påvirke utviklingen dersom vi lykkes med å redusere karbonutslippene og utslipp av de andre drivhusgassene betraktelig. Det kan til og med bli mulig å isolere karbon ut fra atmosfæren i en ikke altfor fjern framtid.

Artsutryddelse, derimot, er irreversibelt. En utryddet art er som en fil på harddisken som har blitt slettet. Det er ingen måte å gjenopprette den på. I våre dager sletter vi mange filer uten å åpne dem og se hva de inneholder. En art som ikke er beskrevet, er en art uten navn. Og uten et navn, eksisterer den ikke. Når arter forsvinner uten å ha blitt beskrevet, vet vi ikke en gang at de har eksistert eller hvordan de så ut.

Ukjente arter eksisterer fortsatt

Havene dekker 71 % av jordens overflate. Dette tredimensjonale rommet under overflaten, utgjør 99 % av jordas befolkede

Les mer

Flere saker fra forskning.no

- God balanse indikerer at man har god helse, forklarer professor Linda Hildegard Bergersen.
forskning.no 26.06.2022
- Festivalpass burde være på blå resept, sier norsk professor
forskning.no 26.06.2022
POPULÆRVITENSKAP: Et velfungerende immunforsvar er nyttig for oss, det er ingen tvil om det. Men hvordan kan vi påvirke det med våre vaner?
forskning.no 26.06.2022
Forskere tror at vi ville hatt mye mer mus og smågnagere uten flåtten. Hadde det vært så mye bedre?
forskning.no 26.06.2022
Pasjonsfrukt kan bremse utviklingen av Alzheimers sykdom, ifølge en norsk studie.
forskning.no 26.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt