Kjøkkenskriveren
27.10.2020
Ifølge de norske kostrådene bør vi spise mer fisk. Vi bør servere fisk til middag to til tre ganger i uken og gjerne bruke fisk som pålegg også. Mye skyldes fettet i fisken. Men nå viser ny forskning at også proteinene spiller en rolle i den gunstige helseeffekten.
Det er svært mange gode grunner til å ha fisk på menyen regelmessig, rent bortsett fra hvor utrolig godt det smaker og hvor mange ulike retter man kan lage av fisk. De aller beste grunnene er bygget inn i fiskekjøttet og dreier seg om næringsstoffene vi finner der. Hvit fisk er magrere enn noen annen animalsk kilde til protein, og fet fisk er rik på det essensielle omega-3-fettet som kroppen ikke kan lage selv. Derfor er fisk ansett som en svært viktig del av kostholdet.
HVA ER ET PEPTID?
I denne artikkelen skal vi se nærmere på peptidene i fiskekjøttet. Og da må vi aller først vite hva et peptid er for noe. Den enkle forklaringen er at det er en bitteliten bit av et protein. I følge Store medisinske leksikon er definisjonen slik:
Peptider er en kjede av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger. Peptider kan bestå av fra 2-3 (di-tri-peptider) og opp til 200-300 aminosyrer. Skillet mellom peptid, polypeptid og protein er noe uskarpt. Når tallet av aminosyrer overstiger 50, kalles peptidet ofte for protein.
Peptider kan virke som hormoner (peptidhormoner) hos dyr og planter, som antimikrobielle peptider til forsvar, eller også som signalpeptider til for eksempel kommunikasjon mellom celler.
HVA ER HELSEEFFEKTE
Gå til medietHVA ER ET PEPTID?
I denne artikkelen skal vi se nærmere på peptidene i fiskekjøttet. Og da må vi aller først vite hva et peptid er for noe. Den enkle forklaringen er at det er en bitteliten bit av et protein. I følge Store medisinske leksikon er definisjonen slik:
Peptider er en kjede av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger. Peptider kan bestå av fra 2-3 (di-tri-peptider) og opp til 200-300 aminosyrer. Skillet mellom peptid, polypeptid og protein er noe uskarpt. Når tallet av aminosyrer overstiger 50, kalles peptidet ofte for protein.
Peptider kan virke som hormoner (peptidhormoner) hos dyr og planter, som antimikrobielle peptider til forsvar, eller også som signalpeptider til for eksempel kommunikasjon mellom celler.
HVA ER HELSEEFFEKTE