AddToAny

HVORFOR PEPTIDER GJØR FISKEN ENDA SUNNERE

Ifølge de norske kostrådene bør vi spise mer fisk. Vi bør servere fisk til middag to til tre ganger i uken og gjerne bruke fisk som pålegg også. Mye skyldes fettet i fisken. Men nå viser ny forskning at også proteinene spiller en rolle i den gunstige helseeffekten.
Det er svært mange gode grunner til å ha fisk på menyen regelmessig, rent bortsett fra hvor utrolig godt det smaker og hvor mange ulike retter man kan lage av fisk. De aller beste grunnene er bygget inn i fiskekjøttet og dreier seg om næringsstoffene vi finner der. Hvit fisk er magrere enn noen annen animalsk kilde til protein, og fet fisk er rik på det essensielle omega-3-fettet som kroppen ikke kan lage selv. Derfor er fisk ansett som en svært viktig del av kostholdet.

HVA ER ET PEPTID?
I denne artikkelen skal vi se nærmere på peptidene i fiskekjøttet. Og da må vi aller først vite hva et peptid er for noe. Den enkle forklaringen er at det er en bitteliten bit av et protein. I følge Store medisinske leksikon er definisjonen slik:
Peptider er en kjede av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger. Peptider kan bestå av fra 2-3 (di-tri-peptider) og opp til 200-300 aminosyrer. Skillet mellom peptid, polypeptid og protein er noe uskarpt. Når tallet av aminosyrer overstiger 50, kalles peptidet ofte for protein.
Peptider kan virke som hormoner (peptidhormoner) hos dyr og planter, som antimikrobielle peptider til forsvar, eller også som signalpeptider til for eksempel kommunikasjon mellom celler.

HVA ER HELSEEFFEKTE
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt