AddToAny

Hvorfor gikk det så galt på Haiti?

Mens Martine Moïse med armen i bind tørker tårene etter attentatet og henrettelsen på sin mann, president Jovenel Moïse, natten til den 7. juli i år, må et helt folk også tørke tårene, brette opp ermene og forberede seg på nye prøvelser.
Hvor lenge skal tragedier fortsette å ramme dette vakre landet, og hvorfor gikk det så galt?

På 16- og særlig på 1700-tallet, da europeiske kolonimakter (inkludert Danmark-Norge) var i full sving med slavehandel og tjente seg rike på produksjon og salg av sukker og andre tropiske landbruksprodukter i Karibia ved hjelp av slavearbeid, var det mange forsøk på opprør og revolusjon på øyene i det Karibiske Hav. Det var imidlertid kun ett av disse opprørene som endte med selvstendighet for øylandet, og det var i den franske kron-kolonien Saint-Domingue, den vestlige delen av øya som Columbus kalte Hispaniola (det latinske navnet på Spania), senere kalt Haïti (eller Ayiti på kreyòl).

På 1700-tallet var Saint Domingue en av verdens mest innbringende kolonier. Mens India var juvelen i kronen i det britiske imperium, var Haiti Frankrikes «perle i Antillene». De afrikanske slavene som overlevde den brutale overfarten, ble drevet så hardt på plantasjene at mange døde etter bare få år i landet, men siden det på 16- og 1700-tallet var en nesten ubegrenset tilgang på nye slaver fra vest- og sentral-Afrika, anså plantasjeeierne at de alltid kunne erstatte døde slaver med nye. Det umenneskelig harde arbeidet på sukker- og kaffeplantasjene og dødelige straffemetoder dersom en forsøkte å rømme, skapte grobunn for opprør.

Navnet Haiti kommer fra urfolket tainoenes språk, og betyr «landet med høye fjell». De opprørerne som ikke ble innhentet, gjemte seg i fjellene, hvor de organiserte seg og planla opprør på slutten av 1700-tallet, delvis inspirert av den franske revolusjon i 1789 og dens motto «frihet, likhet og brorskap». Etter 12 års krigføring, måtte Napoleons hær gi tapt til slaveopprøret, først ledet av Toussaint Louverture, en tidligere slave som etter hvert ble general i den franske hær, men som byttet side og ble lederen for opprørerne. Louverture ble imidlertid lurt til Frankrike, hvor han ble fengslet og døde. General Jean-Jacques Dessalines overtok som leder av opprørerne, og var den som den 1. januar 1804 erklærte landets uavhengighet.

Enorm gjeld

I Grunnloven som ble skrevet året etter, ble det slått fast at enhver form for slaveri var forbudt. Det var de første haitiske lederne som påvirket anti-slaveri-strømninger i Europa på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet. Land som USA, Storbritannia og Frankrike skulle etterhvert motstrebende følge etter, og først forby slavehandelen og dernest forby slaveriet.

Det skulle imidlertid ikke vise seg enkelt å styre et land befolket a

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Verdens land er enige om at måten vi produserer mat på ikke er bærekraftig. FN-toppmøte om mat satte problemet på dagsorden, men pekte ikke ut noen klar kurs for endring.
Bistandsaktuelt 28.09.2021
Klimaendringene gir mer flom, mer tørke og flere hetebølger. Dette gjør tilgangen til mat mer usikker, og småbrukere i utviklingsland er aller mest utsatt. Det vil regjeringen endre på.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
LEDER: Når en ny regjering nå skal finne sin vei, er det ikke i første rekke på bistands- og utviklingsfeltet de største partipolitiske slagene vil stå. Men det betyr ikke at ikke utfordringene er enorme og viktige.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Etter at Taliban tok kontroll over Kabul, har Afghanistans økonomi stupt. USA har frosset over ni milliarder av landets valutareserver, som sto i amerikanske banker. Den økonomiske krisen har rammet alle sektorer av landets økonomi.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Telenor ble klaget inn til OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv da det ble kjent at Myanmar-virksomheten skulle selges til omstridt selskap. Nå er det bestemt at klagen skal behandles.
Bistandsaktuelt 27.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt