Birger Svihus forsker på ernæring hos mennesker og husdyr ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet. Han tror at en viktig grunn til at folk er kresne, er at de ikke har lært seg å sette pris på maten fra tidlig alder av foreldre og andre voksne.
Svihus forteller at det er gjort et forsøk på gravide kvinner der noen av dem drakk gulrotjuice hver dag under eller etter graviditeten, og noen gjorde ikke det.
Etter babyene ble født skulle de smake på gulrot. Da viste det seg at babyene som var født av kvinner som drakk gulrotjuice, likte gulrot bedre enn babyene som var født av kvinner som ikke drakk juice.
- Dette illustrerer betydningen av å bli preget for nye smaker gjennom å ha erfart smaken i tidlig alder, sier Svihus.
Forsøket Svihus prater om ble gjort av amerikanske forskere i 2001, og studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.
(Foto: Gisle Bjørneby, NMBU)
Foreldrenes valg av mat
Svihus tror at foreldrenes matvalg og holdning til mat har stor betydning.
- Noen typer mat, som for eksem