AddToAny

- Hvorfor er barn så syke første året i barnehagen?

Inger-Lise Fonneland etterlyser forskning for å finne ut hvorfor barna blir så syke det første året i barnehagen. Den pensjonerte intensivsykepleieren har også tanker om hvordan problemet kan reduseres.
Inger-Lise Fonneland er pensjonert intensivsykepleier fra Fevik og farmor til fem. Alle fem var mye syke det første året i barnehagen.

- Det var alle andre barn også, etter klagene fra foreldrene å dømme, sier Fonneland.

Da det yngste barnebarnet begynte i barnehagen som ettåring og var syk så å si kontinuerlig, begynte hun å lure på om det virkelig måtte være slik. Var det ikke noe man kunne gjøre for å redusere problemet?

Skrev i avisen

I mars 2018 skrev Inger-Lise Fonneland et innlegg i Dagsavisen med tittelen «Må det være slik?».

Der påpeker hun at det liksom bare er opplest og vedtatt at barn er syke mer eller mindre hele tiden det første året i barnehagen. Den lille jenta hun er farmor til, måtte gjennom en haug med kroppslige lidelser det første året i barnehagen:

- Det var utallige infeksjoner i form av oppkast eller diaré, forkjølelser, langvarig hoste, den fjerde barnesykdommen, vannkopper, influensa, øyekatarr, feber uten årsak igjen og igjen og igjen. Det ville ingen ende ta, sier hun.

SYKE BARNEHAGEBARN: Folkehelseinstituttet har ingen tall som viser at barn er ekstra mye syke det første året de går i barnehage. Men at barnehagebarn generelt er sykere enn andre barn, er det ingen tvil om. Jenta på bildet er ikke barnebarnet til Fonneland. Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Vil gjøre noe

Fonneland mener vi alle finner oss i at det bare er slik, og at det ikke er noe å gjøre med det. Barna våre skal liksom bare være mye syke det første året i barnehagen.

Men den pensjonerte intensivsykepleieren vil ikke slå seg til ro med ikke å vite hvorfor dette skjer. Hun ønsker at vi finner ut om det er noe vi kan gjøre for å forhindre at de minste barna påføres så mange døgn med kroppslig ubehag.

Bakterier og virus oppfører seg akkurat likt, enten de sitter på en skje eller en leke som puttes i munnen.

Inger-Lise Fonneland

- Hva betyr det for et lite menneske, helt i begynnelsen av livet, å ha plager nesten hver dag? Vet vi nok om det? Kan vi på vegne a

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Sjelden, om noensinne, har sykepleiere fått så mye og så positiv oppmerksomhet som denne våren. Man kan ikke betale regninger med applaus, men omdømmeeksperter mener likevel at blesten kan ha reell verdi.
Sykepleien 30.05.2020
Dersom de samme hanskene var brukt systematisk gjennom hele rommet, hva var da risikoen, undrer sykepleierne etter at en av dem har vært på sykehus.
Sykepleien 30.05.2020
I Oslo kommune behandles nå 30 pasienter som covid-19-smittede. Det er like mange covid-19-syke som behandles ved alle landets sykehus.
Sykepleien 29.05.2020
Det kiler, stikker og klør. I verste fall kan det stå om livet. Hva vet du om allergi? Image-text: PLAGSOM TILSTAND: Allergi er for mange noe som kommer med våren. Illustrasjon: Mostphotos Extra-info: Kilder:,,, Kilder
Sykepleien 29.05.2020
Anestesisykepleier Ingrid Østebø mistet mye av marslønnen sin da hun ble rammet av «søringkarantene». Rundt to av fem oslosykepleiere med biarbeidsforhold har gått ned i lønn under koronatiden.
Sykepleien 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt