Mat og drikke som de færreste barn liker.
Med alderen lærer flere imidlertid å sette pris på nye matvarer. Men hvorfor endrer smaken seg med årene?
Og hvorfor er det helt spesifikke matvarer man ikke liker?
En av våre lesere, Peter, liker ikke smaken av erter, til tross for at han ved flere anledninger har forsøkt å lære seg selv å like smaken. Han lurer på hvorfor.
Før det er mulig å besvare de gode spørsmålene, må vi innom tungens anatomi.
Det sitter nemlig tusenvis av smaksløker i munnen, og hver av dem har hundrevis av reseptorceller som mottar smaken.
Smaksløkene er fordelt i munnhulen og sitter først og fremst på tungens papiller, som er små halvkuleformede utvekster på tungens overflate.
Når vi åpner gapet og skyfler inn mat eller drikke, kan cellene gjenkjenne smaken av én av de fem grunnsmakene: sur, salt, søt, bitter og umami.
Deretter sendes en beskjed til hjernestammen via små nervebaner på tungen, og det er altså hjernen som samler sanseinntrykkene av maten.
Her er tungen bare en budbringer.
Det er en samlet smaksopplevelse
Selv om smaksløkene sitter på tungen, former de bare en brøkdel av smaksopplevelsen.
Faktisk smaker vi