AddToAny

HVORDAN STÅR DET TIL MED DE FRISKE ELDRE?

HVORDAN STÅR DET TIL MED DE FRISKE ELDRE?
Det er veldig bra med fokus på mat og måltider til eldre i Norge.
Jeg vil her sette søkelyset på alle de friske eldre som finnes her i landet, uten at det går på bekostning av fokuset på de som trenger helsehjelp rundt omkring i by og bygd.

En litteraturstudie publisert i 2016 rapporterte at blant eldre mennesker var det lite fokus på ulike måltidsaspekter til friske eldre, når det gjaldt mat og måltider (Hansen, 2016). Dette ansporet til et forskningsprosjekt sammen med Skipper Worse AS i Stavanger på hva de friske eldre har som motivasjon og kunnskap om temaet (Knudsen, 2019).
Eldre som til daglig trener på Skipper Worse sine ulike steder i Stavanger har klare betraktninger om hva de mener om mat og måltider. Tilsammen 76 personer deltok i gruppeintervjuer og gode innspill ble gitt av de som kan noe om eldre - nemlig de eldre selv.

Hvem er de friske eldre? De er tante, bestefar, søster, bror, nabo, etc. Alle kjenner vi noen som er eldre, som bor hjemme og steller seg selv uten hjelp fra samfunnet. De er unike mennesker med hver sine interesser og motivasjon for livet. De drømmer gjerne om god mat og drikke som de har høstet erfaringer fra på sine reiser i inn- og utland gjennom sitt yrkesaktive liv.

Hva er motivasjonen og hvor ligger kunnskapen omkring mat og måltider? Analysering og fortolkning av intervjuene ga seks ulike områder som de friske
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Siden 2000 har matverter vært Hovedkjøkkenets forlengede arm ut på sykehusets avdelinger. Kjøkkensjef Egil Brevik ved Oslo universitetssykehus tror matverter har kommet for å bli.
Kjøkkenskriveren 17.12.2020
Beitostølen Helsesportsenter gikk til topps i den tradisjonsrike konkurransen Årets Matgledebedrift 2020. Andreplassen gikk til Skaslien Gjestgiveri, mens Britannia Hotel i Trondheim fikk bronseplassering.
Kjøkkenskriveren 15.12.2020
Pultost er kanskje verdens eldste ost og en av Norges nasjonale ostesorter. Pultost er laget på syrnet skummetmelk og krydret med karve, noe som er med på å gi osten den karakteristiske smaken.
Kjøkkenskriveren 15.12.2020
Ser du noe i nærmiljøet som omhandler mat og/eller kosthold som får deg til å trekke på smilebåndet? Del det med Kjøkkenskriverens lesere! Ta et bilde og send det til kjokkenskriveren@gmail. com.
Kjøkkenskriveren 15.12.2020
Kjøkkenskriveren 15.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt