I programmet fikk seerne likevel forsikringer om at tilsetningsstoffene som skjuler seg bak E-numrene ikke er farlige.
E-stoffene er veldig godt studert og det er liten grunn til bekymring,. Hun er leder for faggruppa for tilsettingsstoffer i Vitenskapskomiteen for mat og miljø og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.
Men hva betyr egentlig det? Hvor sikre er vi på at stoffene er trygge? Og hvordan kan et stoff som tidligere var tillatt, plutselig bli forbudt?
Grundig testing
- Før et stoff blir godkjent, må det legges fram grundig dokumentasjon på at det ikke har skadelige virkninger, forteller Husøy til forskning.no.
De som søker om å få stoffet godkjent, må levere dokumentasjonen til den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA).
Der sitter grupper av uavhengige eksperter som vurderer risikoen ved hvert enkelt stoff. Denne risikovurderingen blir en viktig del av grunnlaget når EU-kommisjonen til slutt bestemmer om et tilsetningsstoff skal godkjennes.
Studiene som kreves for godkjenning gjøres hovedsakelig i dyr, men også i cellekulturer - altså i celler i en skål i et laboratoriom.
Disse undersøkelsene skal dokumentere hvordan stoffet omsettes og virker i kroppen. De skal også finne eventuelle skadelige virkninger. Kan stoffet for eksempel øker risikoen for kreft eller påvirke fosterutviklingen?
Også langtidsvirkninger
Forskerne ser etter tegn til at stoffet er akutt giftig, men også etter langtidsvirkninger.
- Man tester virkningen over et livsløp til mus eller rotte. Dette er et mål på langtidseffekter av tilsetningsstoffer, sier Husøy.
Slike dyreforsøk kan altså fange opp kroniske effekter som først vil dukke opp etter lang tid.
Det må også gjøres studier som viser hvordan stoffet virker i ulike doser, slik at EFSA kan vurdere hvilke grenser de skal sette for trygg bruk.
- Det er en langvarig prosess. Det kan ta opptil ti år før et stoff får godkjenning som tilsetningsstoff, sier Husøy.
Lite bekymringsverdige i forhold til andre stoffer
- Det er helt sikkert at stoffene er godt studert, sier Husøy.
- I tillegg er de generelt lite giftige, og vi får dem ofte i oss i mye lavere mengder enn det som er testet i dyreforsøkene.
Husøy mener at tilsetningsstoffene utgjør liten fare, særlig om man ser dem i opp mot andre stoffer vi utsettes for. For eksempel tungmetaller, som deltagerne i NRKs undersøkelse satte på tredjeplass ov