AddToAny

Hvordan kan røntgen avdekke liv på Mars?

POPULÆRVITENSKAP: Røntgenstråler kan ikke bare avsløre kroppens hemmeligheter.
De fleste av oss forbinder gjerne røntgenteknologien med fremstilling av røntgenbilder for diagnostisering av pasienter. Da benyttes røntgenstråler som absorberes av forskjellig kroppsvev, til å få dannet et radiografisk bilde. Det kan blant annet avdekke om pasienter har fått et brudd eller ikke.

Også innenfor geovitenskapen benytter vi røntgenstråler. Vi bruker dem til å undersøke strukturen til ulike mineraler. Det kan hjelpe oss til å finne ut av hvilke mineraler som er til stede i en bergart. Men hvordan kan det gi oss svar på om det har vært liv på andre planeter?

«Life on Mars»?

I en tidligere Mars-ekspedisjon, tilbake i august 2012, landet roveren Curiosity på den røde planeten. Den skulle blant annet undersøke om Mars noen gang hadde hatt et miljø som kunne gi muligheter for liv. Roveren var blant annet utstyrt med et røntgeninstrument, med hensikt å undersøke hvilken rolle vann har hatt for dannelsen av mineraler på Mars. Vann er nemlig en svært viktig ingrediens for liv slik vi kjenner det. Blant mineralene som er identifisert på Mars finner vi blant annet olivin, pyroksen, hematitt og leirmineraler.

Leirmineraler er mineraler som dannes når bergarter utsettes for vær og vind. Vi benytter da beg

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den lille stueplanten din har en gigantisk slektning i Tibet.
forskning.no 22.01.2022
Pingvin-biolog Audun har svaret. I går var det Penguin Awareness Day. Det er en dag der pingvinene skal få ekstra oppmerksomhet. Da ble det delt både pingvin-bilder og informasjon på internett.
forskning.no 22.01.2022
KRONIKK: Lag en liste med de ti viktigste personene i livet ditt. Plukk så ut hvilke syv som skal ha feil på sin medisinliste om de havner på sykehuset.
forskning.no 22.01.2022
Du kan forlenge livet om du oppfører deg som om du er yngre enn du er. Det tyder flere tiårs forskning på.
forskning.no 22.01.2022
Tidligere forskning tyder på at en overgang til kosthold med mer animalsk mat førte til utviklingen av en større hjerne hos tidlig mennesker. En ny kikk på saken sår tvil.
forskning.no 22.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt