AddToAny

Hviterussiske myndigheter prøver å tvangsoppløse landets uavhengige journalistforening

Justisdepartementet har tatt ut sak i høyesterett.
The European Federation of Journalists (EFJ) melder at det hviterussiske justisdepartementet har gått til det skrittet å ta ut en sak mot den uavhengige hviterussiske journalistforeningen (BAJ) i landets høyesterett. Hvis justisdepartementet får det som det vil, vil journalistforbundet bli oppløst.

Lånekontrakter

BAJ blir beskyldt for å bryte lovgivningen om foreninger. Justisdepartementet hevder at det mistenker uregelmessigheter i leiekontrakter knyttet til BAJs regionale avdelinger. Hvis justisdepartementets spørsmål om disse ikke besvares løpet av få dager, kan BAJ bli oppløst ved en rettslig avgjørelse i høyesterett.

I realiteten har ikke BAJ noen mulighet til å fremvise dokumentene som er etterspurt av justisdepartementet, da deres lokaler ble lukket av innenriksdepartementet 14. juli.

EFJs president Mogens Blicher Bjerregård er ikke nådig i beskrivelsen av hendelsene.

- Dette er et bakholdsangrep! BAJ er i ferd med å gå i en felle. Justisdepartementet krever dokumenter fra BAJ, selv om organisasjonen ikke lenger har tilgang til lokalene sine. Lukasjenko-regimet har organisert den irregulære situasjonen som vil gi den påskuddet til å oppløse organisasjonen. Vi ber om at det internasjonale samfunnet må reagere, sier han til EFJs nettside.

Svært alvorlig

EFJs generalsekretær Ricardo Gutiérrez legger til:

- Det som skjer i Hviterussland er veldig alvorlig.

Han ber alle EFJs medlemsorganisasjoner om å ta saken opp med sine myndigheter.

- Vi kan ikke stå på sidelinjen og se på oppløsningen av den eneste profesjonelle organisasjonen som forsvarer etisk og fri og uavhengig journalistikk i Hviterussland.

BAJ er den eneste uavhengige representative organisasjonen for journalister i landet. Den har 1200 medlemmer og er fullverdig medlem av EFJ.

Image-text:

Aleksandr Lukasjenkos regime fortsetter å slå ned på uavhengige journalister og medier.

Foto: Ronald Zak / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Vil gi selskapet tid til å jobbe med foreldre, eksperter, politikere og myndigheter.
Journalisten 27.09.2021
Testet kommunenes åpenhet. Når det såkalte Åpenhetsbarometeret presenteres tirsdag denne uka, inngår funn om en klart negativ trend for kommunenes respons på innsynskrav.
Journalisten 27.09.2021
Daglig leder konstitueres som redaktør. Morten Moe har fratrådt stillingen som ansvarlig redaktør i Våganavisa, meldes det i en pressemelding.
Journalisten 27.09.2021
Har gitt 423 millioner visninger og Den store journalistprisen.
Journalisten 27.09.2021
Vinnere av journalistprisen i Telemark. - Det var ikke lett å velge, skriver juryen til Norsk Journalistlag Telemark som denne helga delte ut heder og ære til de journalistene som har laget den beste journalistikken lokalt det siste året.
Journalisten 27.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt