AddToAny

Hvis svaret alltid er mere penger, er det mulig vi stiller feil spørsmål?

For lav dekning av kvalifiserte tolker i offentlige organer skyldes ikke nødvendigvis mangel på tolker.
Førsteamanuensis Åse Johnsen ved Universitetet i Bergen skriver i Khrono 12. januar at det må mer penger på bordet til tolkeutdanningene. Det er vanskelig å si seg uenig et ønske om mer penger til universiteter og høgskoler. Å kvalifisere profesjonsutøvere til tolkeprofesjonene er et viktig samfunnsoppdrag, og som Johnsen påpeker er tilgang til kvalifiserte tolker en forutsetning for at offentlige organer skal lykkes med sin etterlevelse av tolkeloven.

Lov om offentlige organers ansvar for bruk av tolk mv. (tolkeloven) trådte i kraft 1. januar 2022, og pålegger offentlige organer et ansvar for å sørge for tolking i møter med minoritetsspråklige innbyggere hvor man mangler felles språk. Johnsen påpeker at kun 42 prosent av tolkeoppdragene for offentlige organer i 2019 ble utført av kvalifiserte tolker.

Vi har ikke et lovforbud mot at offentlige organer benytter mindreårige til å utføre legearbeid eller advokatarbeid, og det er nedslående at tolkeyrket til nå har vært regulert i så liten grad at det har vært behov for dette forbudet.

Hilde Fiva Buzungu, førsteamanuensis

Les mer

Flere saker fra Khrono

Forskerpriser flest går til menn. Og kjønnsgapet er størst når prisen har navn etter en mann, ifølge analyse.
Khrono 27.05.2022
Det er skremmende at Kristian Gundersen som professor ved UiO offentlig forsvarer Jordan Peterson og argumenterer for at Peterson verken driver med hatprat eller hets, mener biologistudent Embla Imset.
Khrono 27.05.2022
- Situasjonen er krevende nå, men vi jobber veldig hardt og vi rykker stadig fremover på de nødvendige avklaringene, slik at denne situasjonen skal bli minst mulig belastende for forskningsmiljøene, sier Mari Sundli Tveit.
Khrono 27.05.2022
- Det er viktig å få det på dagsorden og vise at det faktisk er en krise, sier Norsk medisinstudentforening. Helsedirektoratet er bekymret.
Khrono 26.05.2022
«At norske studenter studerer medisin i utlandet gjør at vi får internasjonal kompetanse inn i norsk helsevesen», skriver Ansa-president Sine Schei.
Khrono 26.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt