AddToAny

Hva skal vi med en totalberedskaps-kommisjon?

Vi vil hevde at tiden for en totalberedskapskommisjon er overmoden. Den bør få et bredt mandat som ser på både dagens og morgendagens trusselbilder.
I Hurdalsplattformen har vår nye regjering flagget at de vil sette ned en totalberedskapskommisjon. Kommisjonen skal ha som mandat å vurdere hvordan samfunnets totale ressurser bør innrettes for å sikre en tilfredsstillende beredskap.

Hvorfor er en slik kommisjon nødvendig, og hva skal den bidra med? Vi vil hevde at tiden for en slik kommisjon er overmoden, av flere grunner. Forsvaret har hatt sine brede kommisjoner, mens man på den sivile siden primært har sammenfattet politikk og mål i samfunnssikkerhetsmeldinger og hendelsesstyrte utredninger.

Noe som ligner på en totalberedskapskommisjon har vi ikke hatt siden Sårbarhetsutvalget, som ble ledet av Kåre Willoch. Dette er over 20 år siden (NOU 2000:24).

Sårbarhetsutvalget hevdet at reformer innenfor beredskapsfeltet i stor grad ble drevet fram av spesifikke hendelser, og ikke på bakgrunn av helhetlige analyser og valg av overordnede, felles målsettinger. Dette er en påstand som også har gyldighet i dag.

En totalberedskapskommisjon bør derfor få et bredt mandat der en ser på dagens og morgendagens trusselbilder, hvor forberedt vi er, og hvor man også tenker beredskap i alle sektorer, også i næringslivet. Klimakrise, ekstremvær, beskytte

Les mer

Flere saker fra Politiforum

- Det var en meget krevende mekling, så vi er fornøyde med at vi kom i havn med både frontfagsgjennomslag og ny avtale, sier PF-leder Unn Alma Skatvold.
Politiforum 25.05.2022
I et nytt eiendomsprosjekt foreslås det at POD, PIT og PFT skal dele lokaler på Majorstuen, mens Økokrim, PU og NID kan flyttes inn i Kripos' lokaler på Bryn.
Politiforum 25.05.2022
Nesten 18 timer på overtid ble partene i lønnsoppgjøret enige tirsdag kveld.
Politiforum 24.05.2022
Fristen for å komme til enighet gikk ut ved midnatt, men ved sjutiden tirsdag morgen forhandlet partene fortsatt.
Politiforum 24.05.2022
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vurderer gjenåpning av bachelorutdanningen ved Politihøgskolen på Kongsvinger.
Politiforum 20.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt