AddToAny

Hva skal til for å unngå at alle Afghanistans framskritt går tapt?

Et fungerende helsevesen, utdanning for «alle» og statlige institusjoner som sørger for grunnleggende tjenester til befolkningen. Afghanistan har sett store framskritt siden Taliban sist hadde makten.
Vi har snakket med et knippe kjennere om hva som må til for at de ikke går tapt.

- T aliban gir meg ikke lov til å gå på jobb, forteller Tareen Nabizada.

Bistandsaktuelt møter henne hjemme i leiligheten i sentrum av Kabul, hvor hun surfer på internett. Tareen har to sønner og tre døtre under elleve år. Alle går på skolen. Både hun og ektemannen arbeider i barnehagedirektoratet, mannen som kokk, hun selv som leder for direktoratet underlagt Afghanistans innenriksdepartement. Nå er begge hjemme, de har ikke vært på jobb siden Taliban tok kontrollen og eks-president Ashraf Ghani flyktet landet.

Ingen av dem har fått noen klar beskjed fra Taliban om de kan komme tilbake på jobb - og de har heller ikke fått lønn de to siste to månedene.

- Vi er en familie på sju, og er redde for ikke å klare husholdningsutgiftene, forteller Tareen.

Hun er ikke den eneste som er bekymret for jobben. Flere hundre tusen kvinner har holdt seg hjemme fra jobben siden Taliban kunngjorde sin nye regjering. Tareen forteller at mange er kvinner som har mistet ektemenn, brødre eller fedre i krigen de siste 20 årene, og at disse enkene strever med å klare utgiftene til å forsørge barna sine.

- Mange av vennene mine er bekymret for hvordan det skal gå med barnas utdannelse, for deres framtid. Vi håper at Taliban vil la oss fortsette å arbeide.

Men det er fortsatt uavklart om kvinnelige ansatte vil få lov til å jobbe. Det gjelder innen en rekke sektorer, fra departementer, til skoler og universiteter, til politiet og hæren.

- Pliktfølelse og entusiasme

Ifølge en forskningsrapport fra Oxford Development Studies er Afghanistan et av de farligste landene for kvinner, og har den sjette laveste kvinnesysselsettingen i verden.

I en annen rapport, fra Brookings Institute, påpekes det at kvinner utgjorde 21 prosent av offentlige ansatte i 2020, mot null under den forrige Taliban-regjeringen fra 1996 til 2001. 16 prosent av kvinnene i offentlig sektor jobbet i ledende stillinger.

Tareen sier at alle kvinner som arbeider på offentlige kontorer kjennetegnes av pliktfølelse og entusiasme, og at Taliban ikke må la dem sitte arbeidsløse hjemme. Mange av dem er dessuten eneforsørgere, påpeker hun.

Afghanistans økonomi har kollapset etter at den internasjonale støtten ble skrudd av etter Talibans maktovertakelse. I denne situasjonen ser Tareen ingen muligheter til å starte opp noe som kan gi litt inntekter. Hennes største bekymring nå er hvordan hun skal klare å brødfø familien.

- Vi har ikke fått lønn på to måneder, og inflasjonen er skyhøy. Jeg har ingen anelse om hva som blir vår families framtid, sier Tareen.

- Taliban har et stort ansvar

- Det er gjort store framskritt for kvinner de siste 20 årene. Det gjelder særlig innen utdanning og kvinners politiske deltakelse, og selvfølgelig i yrkeslivet. Det er viktig at alle gode krefter nå jobber for at framskrittene ikke forsvinner, sier Jamila Afghani til Bistandsaktuelt.

Hun er styremedlem i Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) og har kjempet for afghanske kvinners rettigheter i en årrekke. Al Jazeera beskriver henne som en av de mest fremtredende kvinneaktivistene i landet. I 2019 var hun til stede under fredssamtalene mellom Taliban og tidligere afghanske ledere i Doha. Fra 2015 til 2017 var hun også fungerende sosialminister i tidligere president Ashraf Ghanis regjering.

Hun sier at det internasjonale samfunnet og alle afghanere sammen har et ansvar for at alle framskrittene i Afghanistan nå ikke går tapt.

- Taliban har et stor ansvar. De har makten og bør blant annet bidra til å opprettholde

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Christine Schraner Burgener, FNs spesialutsending til Myanmar, frykter at militærkuppet tidligere i år er i ferd med å sende landet ut i en væpnet konflikt.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
Pakistanske Taliban er svært oppmuntret av utviklingen i Afghanistan. Også andre religiøse krefter i Pakistan surfer på Talibans seier i nabolandet.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
Bakoro var bare 17 år da hun måtte slutte på skolen for å gifte seg. Det hjalp ikke at moren protesterte. Bakoros håp om å bli lege ble knust. Årets TV-aksjon på NRK1 går til å beskytte jenter mot å bli giftet bort mot sin vilje.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
UTSYN: EU vil innføre toll basert på CO2-utslipp. USA kan bli med, men mellominntektslandene protesterer kraftig, skriver Jan Arild Snoen.
Bistandsaktuelt 22.10.2021
- Det er et paradoks at kvinnene i Haiti bestemmer over økonomien. Hvordan kan et samfunn ha så sterke kvinner, og så får de ikke politisk makt? Den haitiske forfatteren, Yanick Lahens, mener kvinnene representerer håpet.
Bistandsaktuelt 22.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt