AddToAny

Hva er varsling som fenomen?

Hva er varsling som fenomen?
Varsling handler om å avdekke og bringe frem kritikkverdige forhold, men hva er egentlig varsling som fenomen? Det spør Brita Bjørkelo og Birthe Eriksen i boken «Varsling i arbeidslivet».
Varsling i arbeidslivet - Arbeidsgivers og leders roller og ansvar Brita Bjørkelo & Birthe Eriksen Cappelen Damm Akademisk, 2021 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Brita Bjørkelo

Brita Bjørkelo er psykolog, PhD, og professor (organisasjonspsykologi og politivitenskap) ved Politihøgskolen. Hun leder forskningsprosjekter som «A matter of facts» (NFR 2020-2025), som undersøker hvordan bruk av digitale verktøy og plattformer påvirker hva som får status som fakta og kunnskap i det norske politiet, «Mangfold i utdanning og etat» (2015-), som ser på hvordan politiansatte opplever ledelse i politiet, sitt arbeidsmiljø og sine karrieremuligheter, og «Etikk, sosiale medier og lærerutdanning» (2010-), som tar for seg utvikling og digitalisering i utdanning og profesjon. Bjørkelo ledet tidligere FIKS-prosjektet (NFR 2015-2018), som jobbet for kjønnsbalanse i toppstillinger i forskning ved Politihøgskolen, og forskergruppen «Organisasjon og ledelse».

Birthe Eriksen

Birthe M. Eriksen er advokat og førsteamanuensis II ved Handelshøyskolen BI. Hun avla sin doktorgrad om arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold i 2016. Hun har for øvrig publisert en rekke artikler knyttet til varslingstemaet, og er en aktiv samfunnsdebattant. Hun var medlem av regjeringens Varslingsutvalg og er varamedlem til Diskrimineringsnemnda.

Varsling er å gi beskjed om kritikkverdige forhold til en person som er i stand til å gjøre noe med det. Det vil i korte trekk si, ikke til en kollega, ikke til en venn eller familien, men til en leder, et verneombud, Arbeidstilsynet eller andre varslingsmottakere.

Vår kollektive oppfatning av hva som skjer innenfor veggene i noen av landets fremste offentlige og private virksomheter, har blitt gjenstand for kraftig korrigering som følge av at enkeltpersoner har valgt å fortelle om det de har vært vitne til eller har fått kjennskap til på sin arbeidsplass.

Det som påvirker oss, er blant annet mediedekningen av hvordan disse arbeidstakerne har blitt behandlet. Fremstillingene av de ansattes erfaringer kan stå i sterk kontrast til den uttrykte beskyttelsen arbeidstakere skal ha etter Arbeidsmiljøloven kapittel 2A.

I tillegg til den voksende interessen for varslingstemaet i den offentlige og i den vitenskapelige debatt, har flere varslere engasjert seg i debatten og i arbeidet for å forbedre forholdene for enkeltmenneskene som sier ifra om «handlinger som tråkker på menneskeverdet», som en varsler uttrykte det.

Selv om mange enes om det uttrykte målet om å avdekke og bringe kritikkverdige forhold til opphør, er det ikke nødvendigvis like stor grad av enighet med hensyn til hva varsling er som fenomen. Kurt Lewin siteres ofte på at «there is nothing so practical as a good theory». Så hva er og hvordan kan vi forklare fenomenet varsling rent teoretisk innen organisasjonsp

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Denne uka ble det kjent at Stortinget overstyrer beslutningen om å nedlegge Kringsjåtunet på Lillehammer. Døgninstitusjonen har blant annet spesialkompetanse på behandling av spiseforstyrrelser.
Psykologisk.no 24.02.2021
Forskere har nå klart å få personer som drømmer, til å svare på spørsmål og utføre enkel hoderegning.
Psykologisk.no 23.02.2021
Ifølge terapimetoden ISTDP oppstår psykisk lidelse som følge av undertrykte følelser vi ikke får tilgang til, eller som vi blir overveldet av. Det var tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 22.02.2021
Kunstutstillingen «Straff skader» retter søkelyset mot de negative følgene av straff i seg selv, og frykten for å bli straffet som rusmiddelbruker.
Psykologisk.no 19.02.2021
Per Håkan Brøndbo tar over som leder for Norges mest ettertraktede studiested i psykologi fra mandag 1. mars.
Psykologisk.no 18.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt