AddToAny

Hva er hukommelse?

Hva er hukommelse?
Evnen til å lære av erfaring er kanskje menneskets største fortrinn, skriver Pål Johan Karlsen i boken «Hva er hukommelse». Hvorfor husker vi noen hendelser bedre enn andre?
Hva er hukommelse Pål Johan Karlsen Universitetsforlaget, 2008 (Artikkelen er et lett tilpasset bokutdrag.)

Forfatterinfo

Pål Johan Karlsen

Pål Johan Karlsen er redaktør i Psykologisk.no, en nettavis for psykologi-interesserte. Han skriver i Dagbladet Magasinet og har blant annet utgitt bøkene Psykologi i et nøtteskall og Psykologi - Inngangsporten. Karlsen har doktorgrad i psykologi.

Hva er ditt eldste minne, det første du husker å ha opplevd? Velg ut den aller eldste episoden av alle hendelser du har lagret i hukommelsen. Hvor var du, hva skjedde, hvem var til stede og ikke minst, hvor gammel var du? Trenger du tid til å overveie spørsmålet?

Å identifisere og plassere minner krever refleksjon og logiske slutninger. Du skal frambringe - og sammenlikne - minner som har det til felles at de er gamle. De er ikke nødvendigvis lett tilgjengelige. Før du gjenkaller noe som helst, må du gjennomføre en serie mentale operasjoner, noen så raske og automatiserte at du neppe kan registrere dem, andre så langsomme og krevende at du kanskje gir opp.

Hvis du har reflektert over spørsmålet før, gjenskaper du kanskje raskt en bestemt episode i ditt indre, en som du allerede har kategorisert under merkelappen «eldst». Trolig dreier det seg om et fragmentarisk barndomsminne, et bruddstykke fra en forgangen tid.

Du kan sannsynligvis resonnere deg til ytterligere informasjon, men den faller gjerne utenfor selve sanseopplevelsen og er noe du legger til i ettertid.

Hvorfor husker du akkurat dette øyeblikket og ikke hva som skjedde forut og etterpå? Var opplevelsen spesielt minneverdig - eller kanskje ikke? Det er uklart om du har gravd fram det eldste hukommelsessporet, om du kan vite hvor gammel du var.

Spørsmålet om ditt eldste minne starter kanskje en større prosess som jobber videre i det ubevisste. Om den ene episoden etter den andre melder seg i løpet av de nærmeste dagene, oppstår nye spørsmål: Ligger det enda flere - og langt eldre - minner der og slumrer i det ubevisste? Er kanskje alt som har skjedd, lagret der inne i hodet et sted? Enkelte hevder med overbevisning å huske sin egen fødsel. I hvilken grad kan vi stole på vår egen hukommelse? Å utforske den kan skape en bedre forståelse av hvem man har vært, og hva man hadde lyst å bli - men også forvirring.

Barndomsglemsel

Eldre minner er notorisk vanskelige å forske på. Enda jeg har sett bilder og hørt historier opp gjennom åra, kan jeg verken huske mormor, som døde det året jeg fylte to, eller farfar, som døde året etter. Gjorde de virkelig så lite inntrykk på meg? Større milepæler i familien gjenkalles generelt bedre, i alle fall av foreldrene.

En amerikansk forskerduo spurte studenter og barn i alderen tre til tolv år om de husket fødselen til en bror eller søster (Sheingold & Tenney, 1982). Studentene og barna, som var fire, seks, åtte eller tolv år, skulle svare på ulike spørsmål, blant annet hvem som passet på dem da mor var på sykehuset, om babyen fikk gaver, og om de selv fikk gaver. Da kunne forskerne i det minste sammenlikne med mødrenes minner, noe som ga en viss kontroll av hvorvidt barna husket riktig.

De som var over tre år da familieforøkelsen fant sted, erindret mye. Det virket som minnene ble vel bevart, for studentene husket like godt som barna. Men de som var godt under tre år da ungen kom til verden, husket lite eller ingenting. Det viser seg at de færreste har bevisste minner fra de to-tre første leveåra, uansett hva man spør om - en tilstand som kalles barndomsamnesi. Hvor ble det av de første åra av livet?

Vi kan snu spørsmålet på hodet ved å gå tilbake til ditt første minne og undersøke hvorfor du fra denne ald

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Samarbeidet mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Stiftelsen Dam fortsetter i 2021. Stiftelsen får i oppdrag å forvalte nye 75 millioner kroner, til prosjekter i helsefrivillighet.
Psykologisk.no 27.01.2021
ble den utviklingshemmede Derek Bentley offer for et av Englands verste justismord i nyere tid.
Psykologisk.no 26.01.2021
Hvis man prøver å være lykkelig hele tiden, er man da dømt til et liv som ulykkelig? Veien til lykke - og livskvalitet - er tema i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 25.01.2021
Vi trenger et nytt helsebegrep, som rommer vår eksistensielle helse, skriver Alexandra Esdaile, Farhan Shah og Per-Einar Binder.
Psykologisk.no 23.01.2021
Da jeg søkte etter artikler om selvmordstanker hos psykologer, ble jeg slått av hvor lite det var å finne, skriver Anonym Psykolog.
Psykologisk.no 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt