AddToAny

- Hun vant over rusen - nå er hun sykepleierstudent

- Dette er ikke en solskinnshistorie, men en historie om kamp og om seire. Noen av dere sykepleiere er kanskje blant dem som reddet livet til denne studenten. Nå er hun en som gir tilbake til samfunnet, skriver Katrine Eeg Sand.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

I fjor høst kunne vi lese i Sykepleien om den 30 år gamle sykepleierstudenten som av klagenemndene ble utestengt fra studiet på grunn av tidligere dommer knyttet til rusmisbruk. Det til tross for at studiestedet gikk inn for at hun skulle beholde studieplassen. Studenten anket og vant i tingretten og fikk studieplassen tilbake.

Motivert for å bli sykepleier

Jeg var realfagslærer for denne studenten på videregående (voksenopplæring) etter at hun var rusfri. Jeg visste ikke den gangen at hun hadde hatt et omfattende rusproblem. Den jeg så var en hyggelig, dyktig og positiv elev som var sterkt motivert for å bli sykepleier.

Aldri har jeg sagt til en elev at dersom du trenger en referanseperson, så stiller jeg gjerne opp for deg. Etter å ha jobbet i ti år i helsesektoren, så jeg en person med de kvalitetene sektoren trenger - nøye, behagelig, pålitelig, pliktoppfyllende og dyktig. Det var først da året var omme, hun delte historien sin. Ofte fornemmer jeg når noen har en rusbakgrunn, men ikke denne gangen. Jeg tenkte at det kunne like gjerne vært meg, mine barn eller hvem som helst.

Ble utestengt, tross anbefalinger

Studenten kom inn på et studiested med høyt snitt og godt rykte. På grunn av fortiden, måtte hun ha inngående samtaler med skolen, som så det samme som meg. Prosedyrene krever at studiestedets klagenemnd godkjenner studenten, men til tross for svært sterke anbefalinger fra studiestedet og for øvrig gode attester, fattet Klagenemda vedtak om utestengelse med begrunnelse at «det ikke var forsvarlig av hensyn til pasienters sikkerhet og deres behandlingsmiljø osv.».

Studiestedet oppfordret til anke og støttet st

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

- Hiv har endret seg drastisk siden sjokkbildene på 80- og 90-tallet. Fra å få en dødsdom skulle mange plutselig forholde seg til å leve videre og bli eldre. En såpass stor omveltning setter spor.
Sykepleien 04.10.2022
3. oktober hadde helsepersonellkommisjonen et åpent møte. Den fikk innspill til hvordan helsevesenet bør organiseres når det blir færre helsearbeidere per pasient.
Sykepleien 04.10.2022
Hjerte- og karregisteret hos Folkehelseinstituttet har gode nyheter: I løpet av de siste ti årene har det vært en nedgang i hjerteinfarkt på 40 prosent.
Sykepleien 04.10.2022
I midten av september godkjente EMA en oppdatert koronavaksine fra Pfizer. Nå er den godkjent for bruk i Norge.
Sykepleien 04.10.2022
Og det gjorde Eva Mari Andreasen med å sende studenter inn i en virtuell virkelighet.
Sykepleien 03.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt