AddToAny

Hongkong-pressen kveles

Beijing løper fra sine løfter. Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter. Lenge hadde Hongkong en levende presse der et bredt spekter av syn på samfunnet kunne formidles, slik som i Norge.
Da Beijing overtok ansvaret for byen ble pressefriheten garantert videreført minst til 2047. Men Beijing løper nå fra sine løfter i et høyt tempo, og pressefriheten er under omfattende angrep.

1997: Beijings løfte til Hongkong

Da Hongkong kom over på fastlands-Kinas hender i 1997, ble byen lovet 50 år med autonomi. Pressefrihet ble garantert i i Basic Law, byens minigrunnlov. På den første utgaven av pressefrihetsindeksen fra Reportere uten grenser (RSF-indeksen) fra 2002, var Hongkong rangert som.

2015: Preludium i Thailand

Gui Minhai, forfatter og forlegger, ble av kinesiske agenter da han var på ferie i Thailand i oktober 2015. Fra sin base i Hongkong hadde Gui vært en markant kritiker av makteliten i Beijing. Med ble han senere dømt til ti års fengsel i Kina.

Hongkong falt raskt på RSF-indeksen fra 18. plassen i 2002, og i 2016 var posisjonen.

2019: Journalister blir målskiver for Hongkong-politiet

The Committee to Protect Journalists (CPJ) har gjennom flere år vært bekymret for journalisters arbeidsforhold i Hongkong. Da protestene mot utleveringsloven startet i juni 2019 ble journalister av Hongkong-politiet. Dette utløste en av journalister i juli, med krav om at myndighetene måtte beskytte den frie pressen i Hongkong.

Utviklingen gikk i stedet i feil retning. Politiets overgrep mot pressefolk tiltok. Hongkongs journalistlag har på politiets oppførsel ved 27 episoder, de fleste begrunnet med bruk av fysisk vold mot foreningens medlemmer. Med ett unntak ble klagene avvist av den interne politigranskingsenheten.

I oktober 2019 skrev CPJ et til Hongkong-myndighetene der de krevde at det ble opprettet en egen gruppe som skulle etterforske de mange voldsepisodene. Til ingen nytte.

Diktaturets hatobjekt

Myndighetene i Beijing har en egen forkjærlighet for bruk av symbolske begreper for å tilsløre sin frihetsforaktende politikk. Et slikt begrep er «firerbanden», og ved to anledninger har blitt hengt ut. Begge ganger har, som eide medieorganisasjonen Next Digital, vært med.

I etterkant av Hongkong-protestene i 2019 har Lai blitt diktaturets skyteskive. I teatralske rettshøringer blir Lai for offentligheten nærmest som en terrorist. Han er allerede for deltakelse i tre fullstendig fredelige protester, i den deltok mer enn en million hongkongere. Med disse dommene må Lai sone nesten to år i fengsel.

Det er senere blitt reist flere nye tiltaler mot ham, blant annet på bakgrunn av. Det er dessverre svært tvilsomt om Lai (74) noen gang igjen vil bli en fri mann.

2020: Apple Daily blir et av sikkerhetslovens første ofre

Den viktigste publikasjonen til Next Digital var opposisjonsavisen Apple Daily. Da myndighetene promulgerte Beijings sikkerhetslov i Hongkong ved månedsskiftet juni-juli 2020 var det åpenbart at den nye loven hadde til hensikt å kriminalisere regimekritisk ytring.

10. august ble avislokalene til, og flere i avisens ledelse ble arrestert. Overgrepet mot pressefriheten ble fordømt internasjonalt, blant annet av.

Trakasseringen av Apple Daily og avisens ansatte ble trappet ytterligere opp i 2021. Etter å ha frosset avisens bankkonti gjennomførte politiet en ny razzia 17. juni. Flere av avisens samme dag. Slik ble Apple Daily tvunget til å legge ned driften, men ikke før en sisteutgave ble trykket i (normalopplaget var 70-80.000). Avisen ble fra utsalg i de tidlige morgentimene 24. juni. Hele rekordopplaget ble solgt.

2021: Pressefrihet knuses med påtalemaktens juridiske lapskaus

Etter at Apple Daily ble tvunget i kne har angrepene mot Hongkongs trykke- og pressefrihet fortsatt. I slutten av juli 2021 ble fem logopeder arrestert etter at de hadde gitt ut barnebøker der sauer beskyttet sin landsby mot ulver. Da de ble siktet, børstet myndighetene støv av lovgivning fra kolonitiden, og for sammensvergelse ved samfunnsundergravende publisering. loven ble brukt av britene var om lag 20 år før Hongkong ble tilbakeført til Kina i 1997.

Kolonitidens sammensvergelseslov har blitt myndighetenes nye redskap mot ytringsfrihet. I desember fikk Jimmy Lai og seks eks-Apple Daily-medarbeidere mot seg med nye anklager etter denne loven.

Med sikkerhetsloven ble det innført et parallelt retts- og politivesen i Hongkong i 2020. Dette systemet har utvannet rettighetene, blant annet ved at det ikke stilles krav om rettsordre i forbindelse med ransaking. I den foreløpig siste utvidelsen av angrepene mot pressens frihet sauses nå sikkerhetsloven sammen med koloniloven om undergravende publisering.

30. desember ble den demokratisympatiserende nettavisen av sikkerhetslovens politigren, med denne lovens utvidete ransakingsordre. Grunnleggere og redaktører ble, ikke anklaget for brudd mot sikkerhetsloven, men koloniloven. Det åpenbare frontalangrepet mot pressefriheten førte til at to pro-demokratiske nyhetstjenester, og, besluttet å legge ned driften.

I den seneste RSF-indeksen fra 2021 har Hongkong falt til 80. plass. I viser RSF til at det fortsatt finnes publikasjoner som motstår angrepet på pressefriheten. To av dem som nevnes eksplisitt, er Stand News og Citizen News. I og med at disse nå er blitt tvunget til å gi opp driften, er det nesten sikkert at Hongkong vil falle videre når den neste utgaven av indeksen offentliggjøres.

Journalister på plass utenfor kontoret til Stand News 29. desember i fjor. Foto: Vincent Yu / AP / NTB

Hongkongs ulvekrigere

Myndighetene i Hongkong forstår at byens rykte er i stor fare. De protesterer nå jevnlig mot artikler i vestlig presse der byens dystre utvikling beskrives.

Etter razziaen mot Stand News og de påfølgende arrestasjonene skrev redaktørene i Wall Street Journal (WSJ) en der de høyst betimelig tok avstand fra det nye angrepet på pressefrihet. Dette utløste en fordømmelse fra Hongkong-myndighetene, som i skrev at artikkelen er «a grossly biased misrepresentation of facts [...with] baseless allegations against Hong Kong».

Hongkong-myndighetenes angrep på omtale i vestlig presse minner mer og mer om de siste års kinesiske. Det er ikke bare WSJ som har fått gjennomgå, men også blant annet og.

Dette er en fortsettelse av tidligere års trakassering av internasjonale presserelasjoner. I 2018 fikk Victor Mallet (Financial Times) sitt visum refusert, og ble Hongkong. I juli 2020 fikk New York Times-korrespondenten Chris Buckley da han søkte om fornyelse av sin arbeidstillatelse Hongkong. I august 2020 ble den Hongkong-baserte irske journalisten Aaron Mc Nicholas tilbudt redaktørstilling i nettavisen Hong Kong Free Press. Men hans søknad om fornyelse av visum ble seks måneder senere. I november 2021 måtte The Economist-korrespondenten Sue-Lin Wong forlate byen da hennes ikke ble fornyet.

Da klubben til utenrikskorrepondenter i Hongkong sist høst medlemmenes erfaring med endringer i arbeidsvilkårene i byen, svarte 83 av 99 journalister at situasjonen er forverret etter innføringen av sikkerhetsloven. Halvparten vurderer å forlate Hongkong. fra Beijing: å lodde stemningen blant klubbens medlemmer vitner om manglende yrkesetikk.

Pressens framtid i Hongkong

Forfølgelsen av fri journalistikk har fått store personlige konsekvenser for mange journalister. av dem har mistet jobben, og mange sliter med å finne relevant arbeid. med tilknytning til Hongkong-media sitter nå i fengsel.

De fleste sitter i varetekt, alle må forvente dommer på flere år for sin yrkesutøvelse (minimumsstraffen for brudd mot er tre år). Den stadig forverrede situasjonen har også påvirket de unges utdanningsvalg i Hongkong. I fjor ble antallet søknader til journalistutdanning ved University of Hong Kong.

Det finnes fremdeles presse i Hongkong som har en (ekte) nøytral profil, og dermed kan uttrykke sterk kritikk av myndighetene. Det viktigste gjenværende uavhengige engelskspråklige presseorganet er nettavisen. Singapore-baserte er et eksempel på en uavhengig kinesisk-språklig publikasjon med mye stoff om Hongkong.

Det kan se ut som at myndighetene mener at selv den frihetsfortrengende sikkerhetsloven ikke er tilstrekkelig for å kvele kritikk. Nå er såkalt -lovgivning under oppseiling. Hensikten vil være å kriminalisere publisering av nyheter som myndighetene karakteriserer som løgner.

Dette er slik Beijing håndterer kritikk, også hos oss: Da Tibet-aktivisten Dhondup Wangchen for kort tid siden besøkte Norge, ble han intervjuet av norske journalister. fra Kinas ambassadør til Norge kom på bestilling: tibetaneren fortalte «åpenbare løgner».

Hongkong-myndighetene har allerede innført på internett, men ikke i stor skala. Det er usikkert hvor omfattende «fake news»-lovgivningen vil bli. I verste fall vil den bli benyttet til å stenge tilgangen til nettsteder som kritiserer myndighetene i Kina. Da vil internasjonal presse bli et tidlig offer.

Hva kan gjøres utenfor Hongkong?

Heldigvis får Hongkong-pressen og dens stadig forverrede vilkår mye oppmerksomhet i utlandet. Med et vedtok nylig Europaparlamentet en sterkt av utviklingen i Hongkong. Pressens vilkår ble særlig løftet fram, og EU oppfordres til å utstede særlige reisedokumenter til journalister.

Uttalelsen oppfordrer videre om at EU innfører personrettede sanksjoner mot de ansvarlige, og vurderer Hongkongs medlemskap i verdens handelsorganisasjon.

Dessverre er det lite som tyder på at slike uttalelser vil hjelpe på kort sikt. Men i dagens situasjon er det fortsatt viktig at pressen ikke slutter å skrive om hva som skjer i Hongkong. Norsk presse har ikke vendt blikket bort fra byen. Vi er glad for at nordisk presse for støttebrev til pressefrihet i Hongkong. Vi er begeistret over at dokumentarskaperen Anders Hammer har laget en som ble nominert til en Oscarpris.

Det er viktig at ikke bare den fjerde statsmakt, men også den utøvende, bidrar. Regjeringen har en mulighet til å for overgrepene. Dersom EU følger Europaparlamentets oppfordring, og innfører sanksjoner mot Carrie Lam og andre i Hongkong-ledelsen, må Norge slutte seg til.

Image-text:

En journalist får sin mikrofon slått vekk av opprørspolitiet i Hongkong. Bildet er fra 2020.

Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Palestinske myndigheter sier at deres gransking viser at Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble drept med overlegg av israelske styrker.
Journalisten 26.05.2022
- I tillegg til å levere gode økonomiske resultater har vi også opplevd vekst på alle våre publikasjoner, sier konsernsjef Lise Vedde-Fjærestad.
Journalisten 26.05.2022
Rotløs tilværelse for Marina Ovsjannikova etter antikrigsstuntet på russisk tv.
Journalisten 25.05.2022
Norges Bryteforbund har inngått en TV-avtale med NRK, VG og Amedia, som skal dele på å vise sporten de neste to årene.
Journalisten 25.05.2022
Delte nettavis-oppslag med bilde av Støre.
Journalisten 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt