AddToAny

Her tar kunstig intelligens knekken på stoppeklokkeomsorgen

Med den digitale Ruteplanleggeren har de ansatte i hjemmetjenesten i Bø fått bedre tid til pasientene. - Det er forutsigbart og godt. Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb er å åpne og se ruta mi, sier Jorun Jensen.
Jorun Jensen støtter iPaden mot bilrattet og klikker fram arbeidslista si. Sykepleieren ser straks at hun skal innom åtte brukere denne novemberkvelden. Hos førstemann Ola er oppgavene enkle: Bytte flexbleie, og hjelpe ham opp av senga og over i en stol. Det er beregnet elleve minutters kjøretid og et tidsvindu på et kvarter til selve oppdraget. Vanligvis er det nok tid, og rom for en liten prat, før hun setter kursen for neste bruker. Kari skal ha kveldsmedisin. Dessuten skal morgenmedisinen legges i et eggeglass på kjøkkenet.

- Jeg er veldig fornøyd. Vi ser hva vi skal gjøre, og navn, adresse og telefonnummer til dem vi har på lista dukker opp med en gang jeg åpner planleggeren, sier Jensen.

Kathrine Geard

Ett års erfaring

Det er ett år siden Midt-Telemark kommune tok i bruk systemet Visma Flyt Ruteplanlegger for å organisere kommunens hjemmetjeneste. Ifølge reklamen finner dette elektroniske verktøyet de beste kjørerutene for ansatte i hjemmetjenesten gjennom bruk av kunstig intelligens og definerte kriterier. Det skal sikre en tjeneste der helsearbeiderne får mer tid hos brukerne i en hektisk hverdag med økende arbeidsmengde.

{s1}

I denne nylig sammenslåtte landkommunen er hjemmetjenesten delt i to avdelinger, Bø og Gvarv, som har ansvar for hver sin sone og til sammen 400 brukere. Fagbladet dro til Bø for å høre om ansattes erfaringer stemmer med beskrivelsen av teknologien. Tidligere ble arbeidslistene laget manuelt på iPad av superbrukere. De hadde en tidkrevende og vrien jobb for å få kabalen til å gå opp. Og ofte gjorde den ikke det. Diskusjon, frustrasjon og bytting av pasienter hørte til hverdagen på rapportmøtene.

- Det kunne stå tre brukere på morgenstell klokka 09, og det sier seg selv at du kan ikke være tre steder på en gang. Eller så fikk kanskje en assistent en liste med to pasienter som skulle ha insulin. Da måtte assistenten bytte bort de to pasientene hver morgen til en helsefagarbeider eller sykepleier, fordi assistenten ikke kan gi medisin. Og det var ikke alltid så lett å få til i en travel hverdag med lister som var fulle nok fra før, forklarer avdelingsleder Monica Øygarden Halvorsen.

Kathrine Geard

Rett kompetanse viktig

På en vanlig vakt skal gjerne en ansatt innom 10-15 brukere, men variasjonen er stor. Med ruteplanleggeren har fokuset flyttet seg fra antall pasienter til oppgavene som skal utføres og tida det tar. Jorun kan ha fem brukere som hver og en tar mye tid. En kollega kan ha 15 fordi oppgavene er raskere og enklere.

- Vi kan komme likt inn til lunsj selv om det er stor forskjell på hvor mange den enkelte har vært innom, sier helsefagarbeider og tillitsvalgt for Fagforbundet, Pål Haugland, og beskr

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Nyttårsrakettene rekker så vidt å treffe bakken før det settes krisestab og varsles unntakstilstand på Sørlandet. Den skyldige? Snøen.
Fagbladet 20.02.2024
25. mars 1994, EU-debatt på NRK-TV. Det kan godt tenkes at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tenkte at man kan komme langt med et smil, men noen ganger så når du bare ikke fram.
Fagbladet 20.02.2024
NORGE I VERDEN
Fagbladet 20.02.2024
Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Fagbladet 20.02.2024
Rett over nyttår blusset en litt merkelig debatt opp om foreldre som leverte barna sine i barnehagen selv om de ikke skulle på jobb.
Fagbladet 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt