AddToAny

Helsetopper og forskere har mottatt trusler og koronasjikane under pandemien

Helsetopper og forskere har mottatt trusler og koronasjikane under pandemien
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anmeldt trusler. Også forskere forteller om truende, sjikanerende og ubehagelige meldinger.
- Vi har i den senere tid foretatt en anmeldelse av en trussel som var rettet mot direktoratet generelt og ikke mot navngitt person.

Dét skriver Helsedirektoratet i en melding til Khrono. På spørsmål om hva denne består i får vi som svar at de ikke har ytterligere kommentarer.

Dette er ikke den første trusselen rettet mot noen av dem som har stått i førstelinjen i debatten rundt koronapandemien. Både helsetopper og forskere ved norske universiteter har opplevd å få sjikanerende, truende eller ubehagelige meldinger etter uttalelser de har kommet med i denne debatten.

Det viser en gjennomgang Khrono har gjort blant en del av dem som har vært aktive i på ulike sider av denne debatten. Flere av dem forteller om slike meldinger.

Enkelte forskere sier også at de har vurdert å trekke seg ut av den offentlige debatten rundt pandemien på grunn av disse meldingene.

Har vurdert å trekke seg ut av debatten

En av dem som har kjent på dette er samfunnsgeograf og pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund ved OsloMet, som har vært en av de mest brukte stemmene under pandemien.

Mamelund mottok ubehagelige meldinger allerede tidlig under pandemien. Som eksempel videresender han mailer han fikk tidlig i mars. Tonen er gjennomgående nedlatende og hatsk, avsenderen levner forskeren liten ære, eller «forskeren», som det heter i mailen.

Avsenderen avslutter med å advare om at dette ikke er siste gang Mamelund hører fra ham.

«Jeg tar vare på denne kommunikasjonen», legger han til.

Mamelund har ikke fått konkrete trusler rettet mot seg, men det har vært mange meldinger av det ubehagelige og sjikanerende slaget. Han tror ikke han er alene om dette.

- Jeg tipper mange har fått slike meldinger, av mer subtil art, som vi kanskje ikke snakker så høyt om.

- Har du på noe tidspunkt tenkt at nei, pokker, dette gidder jeg ikke mer og trekke deg ut av debatten?

- Ja, definitivt, jeg kjente på det når jeg fikk så mange telefoner, tekstmeldinger, eposter og kommentarer i sosiale medier. Det er jo ingen som er orakler, å predikere om framtida med bakgrunn i historien har sine svakheter, men det var det eneste vi hadde, sier han.

- Det tok fyr og kom en del ufine meldinger

Tidlig i pandemien, da vi fortsatt visste lite og Folkehelseinstituttet henviste spørsmål til de daglige pressekonferansene, vendte mediene seg til forskere for svar.

Mamelund skulle bli en av de mest ettertraktede. Med historisk kunnskap om epidemiske sykdommer kastet han historisk lys over pandemien.

Han beskriver et voldsomt medietrykk, i mars alene kunne forskeren ved OsloMet skilte med 273 medieoppslag nasjonalt og internasjonalt. I denne tiden fikk han også flere meldinger som den beskrevet over.

- I all hovedsak står det jeg sa i media i februar og mars seg godt i dag, men beskyldningen

Les mer

Flere saker fra Khrono

Mens andre foreldre er dømt slipper investoren unna rettssaken i september.
Khrono 21.01.2021
Styret ved NMBU vedtok i dag at NMBU skal ha ansatt rektor.
Khrono 21.01.2021
Her følger min subjektive erfaring knyttet til det å forflytte meg og «mine» studenter fra en fysisk møteplass for læring til et virtuelt rom, skriver førstelektor og forteller Heidi Dahlsveen.
Khrono 21.01.2021
Høgskulen på Vestlandet skal tilsetja både dekanar og prorektorar denne våren.
Khrono 21.01.2021
Eldre professor mener tvungen pensjonering er meningsløst. En av Norges yngste professorer, Roald A. Øien, ser at det er problematisk å miste eldre og rutinerte forskere.
Khrono 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt