AddToAny

Helseministeren kan skape ro om tvang i psykiatrien med ett enkelt grep

KRONIKK: Debatten etter hendelsene i Kongsberg og på Bislett er ubalansert. Pressen svikter ved ikke å stille kritiske spørsmål til dem som roper på mer tvang, skriver jussprofessor Bjørn Henning Østenstad.
Spørsmål om bruken av tvang og retten til selvbestemmelse for pasienter i psykisk helsevern har den siste tiden blitt debattert offentlig, i kjølvannet av hendelsene i Kongsberg og på Bislett i Oslo.

Dagens ordning er trolig i strid med menneskerettskonvensjonen

Vi har i dag fire ulike lover som regulerer tvang på helse- og omsorgsfeltet. Det er én for psykisk helse, én for rusbehandling, én for somatisk helsehjelp og én for omsorgen til utviklingshemmede.

Disse lovene er svært forskjellige, på alle mulige måter. De tar ikke hensyn til at folk kan ha ulike problemer og behov samtidig. Vi har blant annet sett eksempel på at samme person kan være underlagt tvang etter alle fire regelverkene på samme tid. Ingen har i dag ansvar for å vurdere totalbelastningen ved flere tvangstiltak.

Når en person blir tatt for ulovlig bygging på eiendommen sin, er det nedfelt i plan- og bygningsloven at kommunens reaksjoner skal vurderes samlet. Ved omfattende tvangsinngrep i helsevesenet gjelder det derimot ikke noe krav om en slik helhetlig vurdering av belastningene. Dette er trolig i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, og er et eksempel på hvorfor vi trenger en tvangslovreform.

En felles lov kan redusere unødvendig tvang

Dessverre er dagens lovgivning også et hinder for å få gitt god hjelp til de sykeste. Usammenhengende regler gjør at folk faller imellom, og det oppstår lett diskusjoner om hvem som har ansvar, for eksempel om det er kommunen eller psykiatrien. Jeg har selv sett på nært hold hvor dårlig dagens lovverk fungerer, som tidligere leder av en kontrollkommisjon i psykisk helsevern.

Vurderingene av hvem som er farlige for andre kan være vanskelige. Men svaret er ikke å oppheve regelen.

I et nytt, felles lovverk blir det etablert kontr

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den lille stueplanten din har en gigantisk slektning i Tibet.
forskning.no 22.01.2022
Pingvin-biolog Audun har svaret. I går var det Penguin Awareness Day. Det er en dag der pingvinene skal få ekstra oppmerksomhet. Da ble det delt både pingvin-bilder og informasjon på internett.
forskning.no 22.01.2022
KRONIKK: Lag en liste med de ti viktigste personene i livet ditt. Plukk så ut hvilke syv som skal ha feil på sin medisinliste om de havner på sykehuset.
forskning.no 22.01.2022
Du kan forlenge livet om du oppfører deg som om du er yngre enn du er. Det tyder flere tiårs forskning på.
forskning.no 22.01.2022
Tidligere forskning tyder på at en overgang til kosthold med mer animalsk mat førte til utviklingen av en større hjerne hos tidlig mennesker. En ny kikk på saken sår tvil.
forskning.no 22.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt