AddToAny

Helseministeren kan skape ro om tvang i psykiatrien med ett enkelt grep

KRONIKK: Debatten etter hendelsene i Kongsberg og på Bislett er ubalansert. Pressen svikter ved ikke å stille kritiske spørsmål til dem som roper på mer tvang, skriver jussprofessor Bjørn Henning Østenstad.
Spørsmål om bruken av tvang og retten til selvbestemmelse for pasienter i psykisk helsevern har den siste tiden blitt debattert offentlig, i kjølvannet av hendelsene i Kongsberg og på Bislett i Oslo.

Dagens ordning er trolig i strid med menneskerettskonvensjonen

Vi har i dag fire ulike lover som regulerer tvang på helse- og omsorgsfeltet. Det er én for psykisk helse, én for rusbehandling, én for somatisk helsehjelp og én for omsorgen til utviklingshemmede.

Disse lovene er svært forskjellige, på alle mulige måter. De tar ikke hensyn til at folk kan ha ulike problemer og behov samtidig. Vi har blant annet sett eksempel på at samme person kan være underlagt tvang etter alle fire regelverkene på samme tid. Ingen har i dag ansvar for å vurdere totalbelastningen ved flere tvangstiltak.

Når en person blir tatt for ulovlig bygging på eiendommen sin, er det nedfelt i plan- og bygningsloven at kommunens reaksjoner skal vurderes samlet. Ved omfattende tvangsinngrep i helsevesenet gjelder det derimot ikke noe krav om en slik helhetlig vurdering av belastningene. Dette er trolig i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, og er et eksempel på hvorfor vi trenger en tvangslovreform.

En felles lov kan redusere unødvendig tvang

Dessverre er dagens lovgivning også et hinder for å få gitt god hjelp til de sykeste. Usammenhengende regler gjør at folk faller imellom, og det oppstår lett diskusjoner om hvem som har ansvar, for eksempel om det er kommunen eller psykiatrien. Jeg har selv sett på nært hold hvor dårlig dagens lovverk fungerer, som tidligere leder av en kontrollkommisjon i psykisk helsevern.

Vurderingene av hvem som er farlige for andre kan være vanskelige. Men svaret er ikke å oppheve regelen.

I et nytt, felles lovverk blir det etablert kontr

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kompetansen til de som fremmer innovativ teknologibruk i klasserommet er ofte i tråd med kommersielle interesser.
forskning.no 16.08.2022
Nattdyrene skriker ut lyder vi ikke kan høre, for å unngå å krasje.
forskning.no 16.08.2022
Indias 200 millioner muslimer blir konsekvent framstilt som fiender av nasjonen. Konspirasjonsteorien om «kjærlighets-jihad» er blitt utgangspunkt for nye lover.
forskning.no 16.08.2022
Det hadde også en annen superegenskap: Det holdt byttet sitt fast med en klebrig masse.
forskning.no 16.08.2022
At livet har opprinnelsen sin i dammene rundt geysirer på land, er en ny teori som dansk fysiker har undersøkt.
forskning.no 16.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt