AddToAny

Haugstad: Mange har et umodent forhold til kjøp av forskning

Haugstad: Mange har et umodent forhold til kjøp av forskning
Takk for seg. Ekstern styring av forskning er et alvorlig problem, mener avgått statssekretær Bjørn Haugstad.
- Men jeg vet ikke om det er utbredt, sier han i dette avskjedsintervjuet og håper kunnskapssektoren tar en gjennomgang for å finne ut av det.

Universitets- og høgskolesektorens «egen» statssekretær de siste årene, Bjørn Haugstad, har gått av. Men han klarer ikke å holde seg unna å mene noe om rotterace, etikk, næringslivssamarbeid, styring av forskningen - og Høgskulen i Volda.

Hvis du sjekker tidligere statssekretær Bjørn Haugstads facebookprofil nå så kan du lese at han nå jobber som«livsnyter».

- Ansatt hos «livsnytelse.»..?

- Ja, noe måtte jeg jo finne på, smiler Haugstad, som nå har forlatt Kunnskapsdepartementet, kunnskapssektoren og politikken. Etterhvert skal han tilbake til jobben som ekspedisjonssjef og til embetsverket i Olje- og energidepartementet. En jobb han ifølge seg selv forlot midt i forelskelsesfasen.

Mange, både offentlig og private aktører har et for umodent forhold til hva man kjøper når man kjøper forskning, og jeg er overbevist om at en god og redelig gjennom-gang av dette internt hos institu-sjonene kan være nyttig. Bjørn Haugstad Avgått statssekretær og livsnyter

Etter seks uker i ekspedisjonssjefsjobben ble han i 2013 spurt om å være statssekretær for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Og siden har det gått slag i slag for høyere utdanning og forskning på heltid og vel så det.

Til sekser-departementet

I slutten av mai skal han tilbake til ekspedisjonssjefsjobben i Avdeling for klima, industri og teknologi i Olje- og energidepartementet. Og han gleder seg.

- Det blir morsomt og interessant å skifte jobb igjen, sier han.

Men han har jobbet i høyere utdanning og forskning, som forskningsleder ved Sintef og forskningsdirektør ved Universitetet i Oslo, fire år som statssekretær for kunnskapsminister Kristin Clemet og nå sist for Torbjørn Røe Isaksen.

- Du kan høyere utdanning og forskning...?

- Det jeg kan, kan jeg fra kunnskapssektoren. Jeg regner med at det er derfor jeg bel ansatt i Olje- og energidepartementet også. Nå kan man mene mye om Forskningsrådets terningkast over departementenes forskningsinnsats, men Olje- og energi fikk terningkast seks, sier Haugstad som kommenterte terningkastene på direktør John-Arne Røttingens FB-side slik:

«Min ærlige reaksjon er at dette er en idé som forhåpentligvis ble unnfanget på den gærne siden av et par flasker rødvin. Da sover man på den, våkner og tenker seg om.»

- Jeg skal til et departement som har sett verdien av å investere i kunnskap, sier Haugstad.

Så kan det være at det nå blir et forsknings-kinderegg i regjeringskorridorene; med Iselin Nybø som forskningsminister, Torbjørn Røe Isaksen som næringsminister og Haugstad i Olje og energi.

Nyter livet på frokostmøte om forskning

Men før det skal den avgåtte statssekretæren nyte livet. Det har han så langt gjort med blant annet å kaste seg inn i debatten om at karaktersystemet i høy

Les mer

Flere saker fra Khrono

Skeivt arkiv skal ta vare på hilsener, kort og gjenstander som ble lagt ned på åstedet for Oslo-skytingen.
Khrono 05.07.2022
Det er lettere å komme med som forfatter om du er mann, ifølge studie.
Khrono 05.07.2022
Norske universiteter og høgskoler rekrutterer en økende andel professorer som er født utenfor Norge, og mange av disse er kvinner, skriver Kaja Wendt og Hebe Gunnes.
Khrono 05.07.2022
En 27 år gammel mann er i Nord-Troms tingrett dømt for voldtekt.
Khrono 05.07.2022
Utfordringen blir å definere hva som er uønsket midlertidighet, mener forsker Jens Plahte.
Khrono 05.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt