AddToAny

Har vokst seg store i Eksingedalen

VAKSDAL: I 2004 kjøpte Gaute og Haldis Øvstedal en gård med 90 dekar fulldyrka. Siden den gang har de kjøpt mer jord og dyrka opp mye nytt land, samt bygd to nye fjøs. I starten produserte de 80 tonn melk. I år vil de levere 540 tonn til Tine.

Gaute er oppvokst på et melkebruk. Han tok agronomutdanning på Voss jordbruksskule. Der møtte han også Haldis. I syv år forpaktet de to et melkebruk på Voss, før de fant gården i Eksingedalen.

I dag jobber de begge fulltid på gården. Om sommeren er også sønnen Håkon med på fulltid. Gaute har i tillegg en halvtidsstilling som inseminør.

- Det er mest å gjøre i den jobben i desember og januar, forteller Gaute.

AVHENGIG AV SILO

Eksingedalen er et dalføre på 42 kilometer i Vaksdal kommune i Vestland fylke. Det ligger mellom Modalen og Voss. Dalen har 160 innbyggere og mange gårdsbruk. Åtte av disse produserer melk og litt flere har sau.

For mange bergensere er Eksingedalen mest kjent som utgangspunkt for turer inn i Stølsheimen. Eksingedalen er kjent som et snøhull. Gjennomsnittlig årsnedbør er på cirka 2 100 millimeter.

- Om vinteren ligger det normalt to meter med snø her. Da er det nesten ikke mulig å finne igjen grasballene. Jeg hadde sett veldig mørkt på det hvis jeg ikke hadde hatt siloene. Sist vinter var det 27 minus på det verste, forteller Gaute.

I 2010 støpte han to ti meter høye siloer, som var åtte meter i diameter. Hver av disse siloene har plass til 350 kubikkmeter med gras.

ØKTE FRA 22 TIL 42 TIL 60

Da Gaute skulle bygge de to siloene, så han at han kunne sette opp et rimelig fjøs inntil siloene.

- Jeg støpte ei såle imellom og hadde allerede veggen i den ene enden. Dermed ble tilbygget med 20 båser veldig rimelig å bygge. Jeg var den siste i Norge som fikk tilskudd til å bygge båsfjøs, forteller Gaute.

Med tilbygget økte de besetninga fra 22 til 42 melkekyr.

Åtte år senere bygde de nytt løsdriftsfjøs på 900 kvadratmeter med robot, kraftfôrautomat og skraperobot. Prislappen på det hele kom på ti millioner kroner, og leverandør var Fjøssystemer. Innovasjon Norge ga to millioner kroner i investeringstilskudd. Det nye fjøset har 63 liggebåser.

2018 var det første året det var lov å bygge full høyde i

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt