AddToAny

Har beskrevet barnesykepleierens spesielle kompetanse

- Jeg tror mange enhetsledere vil bli overrasket når de ser hvilken betydning det kan ha for avdelingen å ansette en barnesykepleier, sier Kirsti Egge Haugstad.
Det er styret i Barnesykepleierforbundet som har laget den nye kompetansebeskrivelsen for barnesykepleiere.

Den kan leses her: Barnesykepleierens kompetanse, ansvar og oppgaver

Barnesykepleier eller sykepleier?

Leder i Barnesykepleierforbundet, Kirsti Egge Haugstad, sier den beskriver den kompetansen, de oppgavene og det ansvaret en sykepleier med videreutdanning eller master i barnesykepleie har. Til grunn for arbeidet la de funksjons- og ansvarsbeskrivelsen for barnesykepleiere fra 2017.

- Spørsmålet vi stilte oss i prosessen var: Bør det være en barnesykepleier som gjør dette, eller kan også andre gjøre det, sier hun.

- På den måten sto vi igjen med det som beskriver spesialsykepleierens område, sier faggruppelederen.

- Jeg tror mange enhetsledere vil bli overrasket når de ser hvilken betydning det kan ha for avdelingen å ansette en barnesykepleier.

Ansetter de med grunnutdanning

Barnesykepleiere har spesiell kompetanse på barn og unge fra 0 til 18 år, fra det premature barnet til den nesten voksne ungdommen. Felles er at de har særskilte rettigheter til å bli ivaretatt ut fra sitt utviklingsnivå.

- For å sikre barn og unge det de har krav på, må avdelingene ha sykepleiere som er spesialutdannet i barnesykepleier, mener Kirsti Egge Haugstad.

- Men dem er det stor mangel på, og i stedet ansetter avdelingene sykepleiere med grunnutdanning.

- Men de kan vel også ivareta barn?

- Ja, det er mange flotte sykepleiere som jobber med barn, også sykepleiere med andre spesial- eller vider

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Det har kommet nye internasjonale etiske retningslinjer for sykepleiere. De sier at sykepleieren også har et globalt ansvar. For professor Berit Støre Brinchmann betyr det mer ulydige og samfunnsengasjerte sykepleiere.
Sykepleien 24.10.2021
Et leirbål i Bergenspsykiatrien er sluknet: Liv Mellesdal døde 18. september 2021. Hun ble 65 år gammel.
Sykepleien 24.10.2021
- Jeg har vært fri for selvskading i snart seks år. Det har ikke vært lett, men jeg har fått hjelp. Så til deg som skal hjelpe sånne som meg: Vi er ikke alltid emosjonelt i stand til å ta fornuftige valg selv, skriver innleggsforfatteren.
Sykepleien 23.10.2021
De har langvakter for å kunne jobbe heltid. Sykepleiere er i et eget team, mens helsefagarbeiderne styrer avdelingene. Det nye sykehjemmet har organisert seg på en ny måte.
Sykepleien 23.10.2021
- Mange kommuner lyser ut stillinger nærmest på autopilot uten at bemanning og kompetansebehov blir vurdert, skriver Mari-Ann Benonisen.
Sykepleien 22.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt