AddToAny

Hans Petter Graver: - Vi kan ikke ta den akademiske friheten for gitt

Hans Petter Graver: - Vi kan ikke ta den akademiske friheten for gitt
Det er ikke bare i andre land at den akademiske friheten er under press. Det er den også i Norge, poengterte Hans Petter Graver da han mottok Akademikerprisen.
Denne uken sluttet Norge seg til the Bonn Declaration on Freedom of Scientific Research. Erklæringen forplikter Norge til å arbeide aktivt for å beskytte den akademiske friheten i verden.

Onsdag var «akademisk frihet under press» også tema for et seminar og prisutdeling i regi av Akademikerne. Æresgjest var jussprofessor på UiO Hans Petter Graver, mottakeren av Akademikerprisen 2020.

Enkelt å snakke om utlandet

Prisvinneren konstaterte at det er lett å vise til utallige eksempler fra utlandet, når tema er akademisk frihet under press.

- I USA for eksempel, så har den sittende administrasjonen rett og slett bygget ned og destruert de medisinske fagmiljøene i forbindelse med koronapandemien. Det har de gjort ved å gripe inn i deres akademiske frihet og overstyre dem med politiske føringer, beskrev han.

Professoren trakk også fram Tyrkia, Iran, og Ungarn som land med store utfordringer på området. Men Graver ville ikke gjøre det lett for seg, sa han, og holdt seg derfor til Norge i resten av innlegget.

- Også hos oss er det slik at vi ikke kan ta den akademiske friheten for gitt. Den er under konstant press, beskrev professoren.

- En vanlig misforståelse

Norske universiteter og høgskoler utfører et samfunnsoppdrag og er i svært stor grad offentlig finansiert. Dette gjør det legitimt med politiske beslutninger og bestillinger, slo Graver fast.

Men dersom disse beslutningene bygger

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen foreslår å øke den alminnelige aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år. Dette forslaget sendes nå ut på høring.
Uniforum 04.12.2020
I gamledager var det professorene som var Universitetet i Oslo. I dag kan det argumenteres for at sentraladministrasjonen har overtatt den rollen.
Uniforum 04.12.2020
- Koronaen har endret vår måte å arbeide på, forteller ansatte ved UiO. Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen håper koronapandemien også kan bli et springbrett til en bedre verden.
Uniforum 03.12.2020
Bjarne Foss har hatt stillingen som prorektor for forskning og formidling i snart fire år. Han søkte stillingen sin på nytt, men får ikke fortsette. - Jeg er naturligvis skuffet og også overrasket, sier Foss til Universitetsavisa.
Uniforum 03.12.2020
Nature-tidsskrifter vil ta 100 000 kroner for hver artikkel som skal publiseres med åpen tilgang.
Uniforum 03.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt