AddToAny

Hæ? - når bråk blir et problem

Hæ? - når bråk blir et problem
Hørselstap som skyldes bråk på jobb, er den vanligste yrkesskaden i Europa. Etter 26 år som banemontør har Trond Dreier fått nedsatt hørsel og tinnitus. På kjøkkenet ved Haakonsvern sliter kokkene med skarpe lyder.
Prøv å forestille deg den metalliske lyden av en bensindreven motorsag som langsomt og presist kutter en togskinne i to. Det svir i ørene. Kanskje piper det også. På toppen legger du lyden av sleggeslag mot en jernstolpe. Ikke nok med det. En stor, bråkete gravemaskin nærmer seg. I 26 år var dette støybildet hverdagen til Trond Dreier (61) i Bane Nor.
- Vi måtte skrike inn i ørene til hverandre for å klare å snakke sammen, sier den tidligere banemontøren som har kontor like ved Ski stasjon.
Jobben besto av å reparere ødelagte togskinner. Han dro ut sammen med et eller flere team som kuttet og sveiset sammen togspor og sørget for at togtrafikken gikk på skinner. De første ti-femten årene tenkte han ikke på at det bråket mye.
- Jeg var ung, sprek og kunne flytte fjell. Jeg jobbet etter én regel: Toget skulle gå tidsnok.

Hørselsskade. 61-åringen i Bane Nor er langt fra den eneste med en bråkete jobbhverdag. I 2016 oppga ni prosent av alle norske yrkesaktive - tilsvarende 220 000 mennesker - at de måtte stå inntil hverandre og rope for å bli hørt en fjerdedel av arbeidsdagen. Blant metallarbeidere - som Dreier er - er andelen 30 prosent, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Med bråk følger helseplager. Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør støy i arbeidslivet den største risikoen for hørselstap i befolkningen.
Da Dreier var 36 år gammel, påviste legen nedsatt hørsel. Ja ja, tenkte banemontøren og jobbet videre. Men i 2012 skjedde noe som gjorde at han måtte stoppe opp. Han fikk hjerteinfarkt, ble nødt til å senke tempoet og lytte til kroppen.
- Når det var stille, registrerte jeg en konstant lyd i ørene, akkurat som et stille sus ganget med ti.
I tillegg sang en høy frekvent lyd i øret hans. Legen konstaterte tinnitus, som er et symptom på at øret og sentrale funksjoner i hjernen ikke samarbeider som de skal. Rundt 15 prosent av befolkningen over 20 år har øresus.
Noen ganger får 61-åringen fysisk vondt i kroppen i møte med skrape lyder.
- I de siste årene har det skåret i sjela når jeg går forbi svært bråkete maskiner. Jeg går gjerne en omvei eller tar noen ekstra skritt vekk når jeg vet at det kommer høye lyder. Det skyldes tinnitusen, sier han.

Støy rammer menn. I STAMI-rapporten «Støy i arbeidslivet og helse» kan en lese at 86 000 yrkesaktive mener de har pådratt seg hørselsskade på grunn av støy på jobb. Men når det kommer til enkeltindivider, understreker avdelingsdirektør Karl-Christian Nordby ved STAMI at hørselstap skyldes mye mer enn bråk på jobb.
- Eldre menn hører generelt dårligere enn eldre kvinner, og menn i industrien hører gjennomsnittlig dårligere enn menn som ikke har jobbet i industri
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NTL-magasinet

Alle som bor på Svalbard, er der på lånt tid. Før eller siden må de tilbake til fastlandet. Stein Tore Pedersen (51) har gjort maksimalt ut av jobben hos Norsk Polarinstitutt.
NTL-magasinet 15.04.2024
I åtte år har de ansatte i staten vært delt i ulike lønnssystemer. Nå mener flere at de må samles igjen. Er det mulig for sprikende hovedsammenslutninger å enes?
NTL-magasinet 15.04.2024
Tillitsvalgt Tommy Hjortsberg får bare lønnsstatistikk for egne medlemmer i forhandlingene på Norsk Medisinaldepot. - Det kompliserer forhandlingene, mener han.
NTL-magasinet 15.04.2024
Rådgiver Julie Mathilde Bjerkem Oksås er en av 1365 rådgivere i Skatteetaten. Nå vil hun inn på samme lønnsstige som andre grupper og automatisk få 1,1 prosent lønnstillegg hvert år.
NTL-magasinet 15.04.2024
Regjeringen ønsker å gjøre om vedtaket om å legge ned flystasjonen på Andøya. Det er svært gode nyheter for de ansatte.
NTL-magasinet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt