AddToAny

Grønt boliglån: Lønnsomt for meg?

Lånene kan være fordelaktige for boligeiere som har- eller oppnår energivennlige boliger, og er ment for deg som er spesielt opptatt av miljø og bærekraft. Vi har sjekket de 57 produktene.
Kari Gjertrud Dølgaard

Kort fortalt er dette produkter med lavere boliglånsrente enn den vanlige boliglånsrenten bankene tilbyr sine kunder.

Da vi først skrev om disse lånene våren 2020, fantes det 20 produkter på markedet.

Nå er antallet låneprodukter mer enn doblet, og per i dag kan man nesten velge og vrake blant de 57 lånetilbudene.

Merk at noen banker har flere tilbud alt etter om boligen er ny eller om den kan oppgraderes. Det kan også være forskjell i rentenivå alt etter hvor høy belåningsgraden er og hvor mye du låner.

Se stor oversikt lenger ned i saken!

Åpner i større grad opp for oppgradering

For de første lånetilbudene var kravene for å kvalifisere til slike lån svært strenge.

Fortsatt er det slik for mange av produktene, og de vanligste kravene er at boligen skal ha energiklasse A eller B, eller kvalifisere til denne kategorien etter oppgradering.

Vanligvis har boliger bygget før 2010 dårligere energimerke enn gul/grønn C.

Nå ser vi at mange av de nye «grønne» lånene er myntet på dem som ønsker å forbedre boligens energimerking, for eksempel opp til en bedre grad, eller ved å oppnå for eksempel 30 prosent mindre energiforbruk etter oppgradering.

Hva betyr energimerkingen?

Energimerkeskalaen går fra A til G, og er laget slik at en bolig som er bygget etter minimumskravene i tekniske byggeforskrifter fra 2010, og ikke benytter solenergi eller varmepumpe til oppvarming, normalt vil oppnå karakteren C.

For å få en B må bygningen ha en høyere energistandard, noe som betyr installasjon av varmepumpe eller solenergi til oppvarming og/eller bedre isolasjon og vinduer enn kravene i byggeforskriftene.

For å få energikarakter A må normalt alle disse tiltakene være gjennomført. Dette betyr også at de aller fleste eksisterende bygninger vil få en karakter fra D til G.

Energimerking er obligatorisk

Men har energimerkingen betydning for prisen på en bolig når du skal selge? Det er spørsmålet vi stilte til professor ved NTNU, Jon Olaf Olaussen, da v

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Vi vet at vi får høyere leve- og bokostnader i tiden som kommer, og derfor er Arendalsuka, som samler både beslutningstakere og bransjefolk, en viktig arena for å fremme boligeieres interesser.
Hus & Bolig 18.08.2022
Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng igjen på rentemøtet 18. august. Dermed har renten økt med 1 prosentpoeng på to måneder, og vi har fått det høyeste rentenivået på 10 år. Samtidig varsles det flere rentehevinger.
Hus & Bolig 18.08.2022
Nå blir det enklere og billigere for borettslag og sameier å utnytte strømmen de selv produserer fra solcelleanlegget på taket.
Hus & Bolig 18.08.2022
En flom, en vei som stenges av et ras, lange strømavbrudd etter ekstremvær, forurenset drikkevann, eller en pandemi. Det er mange gode grunner til å være forberedt.
Hus & Bolig 15.08.2022
RENTEBAROMETER: Du får fortsatt boliglånsrenter under tre prosent, viser Huseiernes renteoversikt for august. Men det kan det fort bli slutt på. Førstekommende torsdag er det varslet ny renteheving, og mange tror også denne blir "dobbelt".
Hus & Bolig 15.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt