AddToAny

Grønn Gjødsel vant BU-prisen

Grønn Gjødsel bruker fiskeslam fra smoltproduksjon som et av råstoffene i naturgjødsel. Ved å gjøre et miljøproblem til en viktig ressurs bidrar Rakkestadbedriften til et mer bærekraftig jordbruk.
- Det betyr veldig mye å få denne prisen, sier Janet Narvestad Evju og Lars Riiser Evju på telefon fra Berlin.

Prisen er på 250 000 kroner, og pengene vil bli brukt i forbindelse med et nytt produksjonsanlegg på gården.

Aksjeselskapet Grønn Gjødsel har ni ansatte, og omsetningen nærmer seg 20 millioner i året. Det er salget til jordbruket som har tatt av.

- Vi har hatt Innovasjon Norge med på laget i mange år, og de har vært flinke og støttende. Nå har vi søkt om støtte til å utvikle ferdig pellets til et bedre granulat som vil gjøre det lettere å bruke gjødsla i alle typer maskiner og få ut mer pr. dekar. Vi utvikler dette selv, og planlegger en stor investering i 2020 for å øke kapasiteten i produksjonen per time for å møte etterspørselen, sier Lars Riiser Evju.

De to mener prisen er viktig for å vise fram alt det positive som skjer i landbruket.

- Det ligger veldig mye arbeid bak denne prisen, men nå føler vi oss veldig versatt. Den gir også mye motovasjon videre, sier Janet Narvestad Evju.

Startet med hager

Lars Riiser Evju kjøpte fjørfegården Gjerberg i 2000, og den forrige eieren hadde startet med slaktekylling allerede på 60-tallet.

Han ville utnytte ressursene, og startet et lite pelleteringsanlegg på 80-tallet, men la det ned igjen. Da Lars kjøpte gården startet han anlegget opp igjen, la ned, og startet igjen...

Det var ikke lett å tjene penger på organisk gjødsel, men en dag ringte de fra Nittedal Torvindustri i Solør og spurte om han ville pelletere organisk gjødsel for Hageland og Plantasjen. Han svarte ja, og bygde opp produksjon på nabogården i Rakkestad.

J

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Full av pågangsmot bestemte Maren Moseng Stumlien seg for å bygge nytt melkefjøs. Men beskjeden fra Innovasjon Norge opplevdes som et slag midt i fleisen: Ikke søk i år, potten er tom!
Bondebladet 25.09.2020
Elvia turte ikke sende ut reparatører i Eidskog torsdag kveld. Årsak: Det var mørkt, og aggressive villsvin befant seg i området.
Bondebladet 25.09.2020
Menon Economics har sett på den samfunnsøkonomiske betydningen av elgjakt i Norge. Bare helseeffekten er anslått til minimum en drøy miliard.
Bondebladet 25.09.2020
I løpet av høsten gjennomfører Statistisk sentralbyrå (SSB) en ny landbrukstelling for å kartlegge hvordan det står til med norsk landbruk.
Bondebladet 25.09.2020
Norges Pelsdyralslag frykter mange medlemmer vil måtte gi en stor del av pengene tilbake til staten.
Bondebladet 25.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt