Kjøkkenskriveren
05.05.2020
Eldrereform, tilskuddsordninger og Matgledekorps - det er bred politisk oppslutning om at ernæringsarbeidet og eldreomsorgen må få et løft. Spørsmålet er: Blir det bedre mat av det?
Måltider på sykehjem er en av bærebjelkene i eldrereformen Leve hele livet. Regjeringen har satt av 400 millioner kroner til oppgradering og gjenåpning av lokale sykehjemskjøkkener og har etablert Matgledekorps i flere fylker. Intensjonene er de beste. Samtidig er eldreomsorgen en kommunal oppgave, og prioriteringene må gjøres lokalt. Hva skal til for å lykkes?
Dette var temaet for seminaret som Kost- og ernæringsforbundet arrangerte på SMAK 2020. Panelet som skulle diskutere dette var sammensatt av representanter fra både kjøkken- og pleiesiden samt representanter fra to departementer og Forbrukerrådet.
PISK OG GULROT
Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i omsorgstjenesteavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet, har ansvar for å implementere reformen Leve hele livet. Den består av 25 konkrete og utprøvde løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi svar på de områdene det ofte svikter i tilbudet til eldre i dag; mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.
- Utgangspunktet for Leve hele livet er en erkjennelse av at de gode løsningene finnes i kommunene. Mange kommuner jobber systematisk og godt på ett eller flere av reformens områder. De fleste er gode på noe, men det er ingen som er gode på alt. Problemet er at de gode løsningene ikke alltid spres til andre eller settes i system, sa Guro Berge Smedshaug i sin innledning til debatten.
Kommunestyrene rundt om i landet skal nå vurdere hvordan tiltakene i Leve hele livet kan utformes og gjennomføres lokalt. Det er opp til fylkeskommuner og kommuner å ta stilling til de ulike løsningene gjennom politiske vedtak.
- Vi vil at dette skal være en kvalitetsreform. Forank
Gå til medietDette var temaet for seminaret som Kost- og ernæringsforbundet arrangerte på SMAK 2020. Panelet som skulle diskutere dette var sammensatt av representanter fra både kjøkken- og pleiesiden samt representanter fra to departementer og Forbrukerrådet.
PISK OG GULROT
Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i omsorgstjenesteavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet, har ansvar for å implementere reformen Leve hele livet. Den består av 25 konkrete og utprøvde løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi svar på de områdene det ofte svikter i tilbudet til eldre i dag; mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.
- Utgangspunktet for Leve hele livet er en erkjennelse av at de gode løsningene finnes i kommunene. Mange kommuner jobber systematisk og godt på ett eller flere av reformens områder. De fleste er gode på noe, men det er ingen som er gode på alt. Problemet er at de gode løsningene ikke alltid spres til andre eller settes i system, sa Guro Berge Smedshaug i sin innledning til debatten.
Kommunestyrene rundt om i landet skal nå vurdere hvordan tiltakene i Leve hele livet kan utformes og gjennomføres lokalt. Det er opp til fylkeskommuner og kommuner å ta stilling til de ulike løsningene gjennom politiske vedtak.
- Vi vil at dette skal være en kvalitetsreform. Forank