AddToAny

GIR TILSKUDD OG REFORMER BEDRE MAT FOR ELDRE?

GIR TILSKUDD OG REFORMER BEDRE MAT FOR ELDRE?
Eldrereform, tilskuddsordninger og Matgledekorps - det er bred politisk oppslutning om at ernæringsarbeidet og eldreomsorgen må få et løft. Spørsmålet er: Blir det bedre mat av det?
Måltider på sykehjem er en av bærebjelkene i eldrereformen Leve hele livet. Regjeringen har satt av 400 millioner kroner til oppgradering og gjenåpning av lokale sykehjemskjøkkener og har etablert Matgledekorps i flere fylker. Intensjonene er de beste. Samtidig er eldreomsorgen en kommunal oppgave, og prioriteringene må gjøres lokalt. Hva skal til for å lykkes?
Dette var temaet for seminaret som Kost- og ernæringsforbundet arrangerte på SMAK 2020. Panelet som skulle diskutere dette var sammensatt av representanter fra både kjøkken- og pleiesiden samt representanter fra to departementer og Forbrukerrådet.

PISK OG GULROT
Guro Berge Smedshaug, seniorrådgiver i omsorgstjenesteavdelingen i Helse- og omsorgsdepartementet, har ansvar for å implementere reformen Leve hele livet. Den består av 25 konkrete og utprøvde løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi svar på de områdene det ofte svikter i tilbudet til eldre i dag; mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.
- Utgangspunktet for Leve hele livet er en erkjennelse av at de gode løsningene finnes i kommunene. Mange kommuner jobber systematisk og godt på ett eller flere av reformens områder. De fleste er gode på noe, men det er ingen som er gode på alt. Problemet er at de gode løsningene ikke alltid spres til andre eller settes i system, sa Guro Berge Smedshaug i sin innledning til debatten.
Kommunestyrene rundt om i landet skal nå vurdere hvordan tiltakene i Leve hele livet kan utformes og gjennomføres lokalt. Det er opp til fylkeskommuner og kommuner å ta stilling til de ulike løsningene gjennom politiske vedtak.
- Vi vil at dette skal være en kvalitetsreform. Forank
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt