AddToAny

Gir selvledelse arbeidsglede?

Etter en lang og krevende pandemi er det nok flere bedrifter som vil legge til rette for økt trivsel og arbeidsglede for sine ansatte. Kan selvledelse være rett vei å gå for å nå målet?
Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, mener det etter en lang pandemi nå er tid for godhet og glede. - Ja, rett og slett å ha det gøy i arbeidslivet, sier hun.

Olsen forteller at arbeidsglede blir organisasjonens flaggsak for 2022, og peker på at forskning viser at arbeidsglede kan utløse både lønnsomhet og økt produktivitet. - Parat skal derfor det neste året arbeide målrettet og dedikert for mer arbeidsglede. Fordi det er helsefremmende, og fordi det er lønnsomt. Vi skal bidra til mer kunnskap og forskning på hvilken effekt arbeidsglede har. Vi skal påvirke myndigheter og arbeidsgivere til å støtte opp under tiltak og insentiver som er med på å skape arbeidsglede. Og sist, men ikke minst kan man skape mye sosialt ut av en denne flaggsaken, rundt på arbeidsplassene og i medlemsgruppene, sier Olsen.

Er selvledelse nøkkelen til økt arbeidsglede?

Dersom arbeidsgiver ønsker å legge til rette for mer arbeidsglede blant sine ansatte, er det kanskje utfordrende å vite hvor man bør starte. Ifølge en jobbhelseundersøkelse utført av Avonova i 2021, hvor 2500 arbeidstakere og 500 ledere har deltatt, kommer det fram at 76 prosent mener autonomi (selvbestemmelse) og fleksibilitet er viktig eller svært viktig for at de skal utføre en god jobb og oppleve mestring. Kan dette bety at mer selvledelse vil gi økt arbeidsglede?

Tom Karp er forfatter og professor i ledelse ved Institutt for ledelse og organisasjon på Høyskolen Kristiania. Han har gitt ut flere fagbøker om endringsledelse, ledelse og selvledelse, samt publisert en rekke vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter. Han tror selvledelse kan være med på å påvirke arbeidsglede. - Både selvledelse og arbeidsglede er jo to litt ulne begreper. De defineres i stor grad individuelt og er åpne ord som kan omfatte svært mye. Det er heller ikke like enkelt å drive forskning knyttet mot arbeidsglede, som det for eksempel er å forske på prestasjon. Likevel tror jeg nok absolutt selvledelse påvirker vår arbeidsglede, sier Karp.

Les mer

Flere saker fra Parat

Med Parats hjelp vant en tidligere helikopterpilot erstatningssak mot Tryg Forsikring i lagmannsretten mandag. Han har slitt med tinnitusplager etter arbeidet som pilot, men forsikringsselskapet har nektet å påta seg ansvaret for erstatning.
Parat 19.01.2022
Årets lønnsoppgjør kan bli et av de mest krevende på mange år. Høy prisstigning gjør at folks kjøpekraft har blitt svekket det siste året. Det ønsker Parat og resten av fagbevegelsen å gjøre noe med.
Parat 18.01.2022
SV får støtte fra uventet hold når NHO og Virke nå slutter seg til kravet om å skjerme lønnsstøtteordningen fra kutt, slik regjeringen legger opp til i februar.
Parat 18.01.2022
Tirsdag og onsdag denne uken behandler Høyesterett en oppsigelsessak sak som blant annet vil gi svar på hvor langt arbeidsgivers tilretteleggingsplikt for ansatte med nedsatt arbeidsevne går.
Parat 18.01.2022
Regjeringen vil lovfeste retten til heltidsjobb og gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette personer i deltidsstillinger.
Parat 17.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt