AddToAny

Gerd Jorunn får laveste sats i tjenestepensjonen. Det er standard i Rema 1000

Selv den største HK-klubben i Rema 1000 har ikke mer enn 2 prosent i tjenestepensjon. Klubbleder Gerd Jorunn Stokkeland skulle ønske minstesatsen ble økt i lønnsoppgjøret.
Loven pålegger alle bedrifter å spare minst 2 prosent av de ansattes lønn i tjenestepensjon. Mens flere butikker øker denne satsen, ligger Rema 1000 på 2 prosent som standard. Det opplyser Rema 1000-hovedkontoret til HK-Nytt.

I Rema 1000 er alle butikker drevet av franchisetakere og er dermed egne selskaper. Derfor er det opp til hver enkelt kjøpmann å eventuelt avtale høyere tjenestepensjon. Det er i skrivende stund 669 Rema-butikker i landet. I 488 av jobber det HK-medlemmer. 84 butikker har tariffavtale med Handel og Kontor.

Det er totalt 1.075 HK-medlemmer i Rema-butikkene. Fordelt på antall butikker er altså HK-medlemsmassen relativt tynt smurt utover, med noen unntak. HK-Nytt har ikke sjekket hvordan pensjonen ser ut hos alle de 669 butikkene. I stedet har vi sjekket hos den desidert største Rema-butikken målt i antall HK-medlemmer.

Godt organisert

Flest HK-medlemmer er det i Rema 1000 i Egersund. Her er 14 av rundt 27 ansatte HK-medlemmer. At det er så mange medlemmer skyldes tillitsvalgt Gerd Jorunn Stokkeland. Da hun begynte å jobbe i butikken for 15 år siden, var hun det første HK-medlemmet.

Tariffavtalen, landsoverenskomsten mellom HK og arbeidsgiverorganisasjonen Virke, kom på plass høsten 2021, etter at flertallet i klubben ønsket seg avtalefestet pensjon (AFP). Stokkeland er glad avtalen er på plass, som blant annet har ført til mer langsiktige arbeidslister. Men hun er ikke fornøyd med 2 prosent tjenestepensjon.

- Det er veldig dårlig, sier Stokkeland.

Hun legger til at de foreløpig ikke har hatt lokale forhandlinger på arbeidsplassen siden tariffavtalen kom på plass. Det er mye å sette tennene i med avtalen på plass, og klubblederen vil ta det gradvis. Tjenestepensjon kommer bak en rekke andre saker. Stokkeland legger til at de har et godt samarbeid med sjefen.

Ønsker HK-hjelp

Helst skulle hun sett at tjenestepensjon ble en del av det sentrale oppgjøret.

- Jeg synes HK burde tatt det med i lønnsoppgjøret. Det er veldig mye du skal ta opp i lokale forhandlinger. Hver Rema-butikk har hver sin sjef, og det er ingen konserntillitsvalgt, så du står alene med hele greia, du har ingen hjelp, sier Stokkeland.

Det innspillet akter HK-leder Christopher Beckham å overlevere til HKs bransjeråd for handel og service. Utover det skulle han ønske Reitan-gruppen la større press på pensjonsvilkår overfor sine kjøpmenn.

- Jeg skulle ønske Reitan-gruppen i Norge la noen føringer så det ble en oppgradering av tjenestepensjon til 4-5 prosent slik som Norgesgruppen har gjort. Det ville vært bra for dem som jobber der, sier han.

Mye å sette seg inn i

LO-kongressen har vedtatt at LO skal jobbe for å øke lovens minstesats fra 2 til 4 prosent. Det mener Stokkeland hadde vært topp.

- Det hadde vært fantastisk, sier hun.

Når HK-Nytt møter henne på jobb den første fredagen i februar er egersunderne i full gang med storhandelen. I butikken er kjøpmann Henning Stokdal i sving med å fylle opp hyller og kjøleskap. Han tok over som kjøpmann høsten 2021.

Til HK-Nytt påpeker han at selve tariffavtalen er like ny for ham som for den lokale klubben, det er mye å sette seg inn i også for ham. Deriblant pensjonsvilkår. Han påpeker også at de ikke ennå har gjennomført forhandlinger på arbeidsplassen.

Ulik praksis

HK-Nytt har den siste tiden skrevet en del om pensjonsordninger i matvarebransjen. I Norgesgruppen er de ulike dagligvarekjedene på vei eller har planer om å øke mot 5 prosent innen 2025.

I Coop, som har samvirkelag-eierskap, har butikkene svært variable pensjonsordninger fordelt på sine 60 samvirkelag. De fleste har 2 prosent, men noen har 3 prosent mot at de ansatte i tillegg trekkes 2 prosent av egen lønn - totalt 5. På Svalbard har Coop-ansatte 5 prosent i tjenestepensjon fra arbeidsgiver, men de har til gjengjeld fraskrevet seg avtalefestet pensjon.

På selve hovedkontoret til Rema 1000 er innskuddssatsen 5 prosent opptil lønn på 669.000, og mer for dem som tjener over dette, ifølge selskapets årsrapport for 2021.

Rema-konsernets informasjonsavdeling viser til at franchisetakerne kan øke pensjonssatsen lokalt om de ønsker det.

Tariffavtaler i Rema 1000

Det er 669 Rema-butikker i landet. 488 av dem har HK-medlemmer. Det er 1.075 HK-medlemmer i Rema.

65 Rema-butikker er omfattet av landsoverenskomsten mellom arbeidsgiverforeningen Virke og HK. Seks av dem er medlemmer i Virke.

19 Rema-butikker er omfattet av tariffavtalen HK har med arbeidsgiverforeningen NHO Service og Handel, kalt handelsoverenskomsten. 18 av dem er NHO-medlemmer.

Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

OTP er pensjonen de aller fleste norske arbeidsgivere plikter å sette av på dine vegne. Loven sier at bedrifter må sette av minimum 2 prosent av lønna til sparing inntil en viss lønn (opp til ca. 1,3 millioner kroner i årslønn, tilsvarende 12G). Det er mange steder et skille i prosentsats for tjenestepensjon over og under cirka 790.000 i lønn (7,1G). Makssats opp til 7,1G er 7 prosent av lønna. Makssats mellom 7,1G og 12G er 25,1 prosent.

2 prosent OTP = to kroner per hundrelapp tjent. Sparebeløpet settes i fond og/eller aksjer av forvaltere. Beløpet vil derfor på sikt vokse utover sin egenverdi. Det kan tas ut fra du er 62 år, med gitte vilkår for utbetalingstid.

Kostnadene ved administrasjon av pensjonsordningen skal dekkes av foretaket, i tillegg til selve innskuddet. Det er «OTP-loven» fra 2006 som regulerer alt dette. Nytt fra i fjor er at pensjon skal settes av fra første tjente krone, og fra 13 års alder og oppover. OTP-loven ble vedtatt i 2005 som et forlik på Stortinget.

Bedrifter må sette av obligatorisk tjenestepensjon så lenge det er enten minst to personer i foretaket, som begge har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling, og minst én arbeidstaker uten eierinteresse i foretaket som har en arbeidstid og lønn i selskapet som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling; eller personer i foretaket som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.

Det finnes innskudd-, hybrid- eller ytelsespensjonsordning. Innskuddspensjon er vanligst. Det er den varianten der en prosentsats av månedslønna til de ansatte spares. Kommune og stat har egne ordninger, offentlig tjenestepensjon og Statens Pensjonskasse. Disse ordningene kan også gjelde offentlig eide bedrifter.

Kilde: OTP-loven, Fiken, NHO, Sparebank 1, Smartepenger.no

Image-text:

BLAD OG KASSE: Gerd Jorunn Stokkeland har ansvaret for bladseksjonen og kassa på Rema 1000 i Egersund. Hun er også klubbleder og stor-verver for HK.

Leif Martin Kirknes

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt