AddToAny

Gerd Brantenberg og aksjonen i natten - da de homofile på Blindern levde i det skjulte

Dette er historien om to nervøse studenter og deres møte med universitetsdirektøren. I 1967. Slik begynte den første homoaksjonen på Universitetet i Oslo.
En stille kveld i 1967 lister to studenter seg gjennom Velferdsbygget på Blindern. En av dem er Gerd Brantenberg. På bordene legger de igjen rosa pamfletter adressert «Til den homofile studenten.»

Så stormer de ut, ansiktene skjult, nervene påtent. Ingen oppdaget hva de hadde gjort før dagen etter.

Blindern, Universitetet i Oslo, sommeren 2019. Rundt om Fredrikkes plass, sentralt på campus, sitter studentene utstrakt i solen, spiser is, drikker kaffe, får farge i kinnene. Vinden river i trærne.

En enslig person står under Air-skulpturen, støpt av Arnold Haukeland og donert av Freia til Universitetet i Oslo i 1962.

- Vi pleide å le av den da den kom, sier hun. Gerd Brantenberg (77). Forfatter og feminist. Blindern-student gjennom nesten alle 1960-årene.

- Hva skal den være, liksom? Luft?

Hun flirer.

- I den første boken min skrev jeg at de lesbiske møttes under Air-skulpturen, men det er bare tull. De lesbiske møttes ikke noe sted, alt var superhemmelig.

Den gangen. Blindern på 60-tallet. Da de homofile måtte gjemme seg - da de knapt ble snakket om. Et tabu, nesten usynlig.

Brantenberg måtte gjøre noe med saken.

Da Blindern var nytt

- Vi var utrolig mange. 11 000, eller 14 000, hvis man regner med utenlandsstudentene.

Brantenberg er født i Oslo, men vokste opp i Fredrikstad. Hennes litterære gjennombrudd, St. Croix-trilogien, er knyttet til oppveksten der. Men hun hadde utgitt flere bøker før trilogien kom.

I 1960 tok hun artium, kom så til Blindern, skulle studere historie og engelsk.

- Alt dette var helt nytt, forteller hun, vifter mot de slitne Blindern-lokalene, persiennene som henger skeivt.

- Lokalene og auditoriene var svære, vi var kanskje 150 stykker i en forelesning. Det var fryktelig skummelt å ta ordet.

Man måtte kjenne noen fra før av, forklarer hun. Helst noen fra samme by. Hvis ikke var det lett å bli ensom, drukne i mengden.

Noen av de beste vennskapene - livslange vennskap - knyttet jeg i studentbyen. Jeg likte å studere, og det ble bedre og bedre. Gerd Brantenberg Forfatter, feminist, og blindernstudent på 60-tallet.

Kanskje ikke dette er så forskjellig fra den Blindern-tilværelsen mange lever i, også i dag.

- Blant annet hadde vi Larvik-bordet. Jeg kjente noen fra Larvik, så da hørte jeg til en viss grad hjemme der, hvis det falt seg sånn. Det var ikke noe Fredrikstad-bord. Vi var veldig få.

Det var en rik tid, forklarer Brantenberg. Folk var interessert i fagene de hadde; det var jo derfor de var der. Og nå var studielån mulig.

Men ikke alt var lystig. De homofile studentene levde fortsatt i hemmelighet. Ingen snakket om dem. Ingen sto fram.

Mange følte de var de eneste i verden, skjult i studentmassene på Blindern. Det var skremmende å bli avslørt.

Den hemmelige leser

- Hvis noen skulle bli litt kjærlig mot en annen person av samme kjønn på en av de mange festlige selskapene våre, hørte de ofte «så du er sånn?», sier Brantenberg.

Det var stort sett det de var. S ånn.

De satt der og spurte hverandre, «Tror du hun eller han stiller?» Det var homosjargong den gang, «Stiller du?» Og de hadde sett meg, jeg gikk alltid i dongeribukse og turnsko, så sa de til hverandre, «Hun der, hun stiller kanskje, altså.» Og det gjorde jeg. Gerd Brantenberg Forfatter, feminist og blindernstudent på 60-tallet

- Det ble ikke snakket om, og om det det ble det, var det veldig nederdrektig, nedlatende, sjika

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt