AddToAny

To geiter, ei ku og medgift til en ny kone

På landsbygda i Uganda beviser driftige eldre at små penger kan gjøre en stor forskjell. Alderstrygden - om lag 65 kroner per måned - møtes med jubel og velsignelser fra dem som mottar den.
Siristra Take (92) var den aller første i sitt distrikt til å motta trygden da den ble innført i 2016. Det å få penger fra den ugandiske staten var for mange eldre både et sjokk og et mirakel den gang. Noe slikt hadde de lokale småbrukerne aldri tidligere opplevd.

- Først sparte jeg og kjøpte ei geit. Siden har det blitt ei til - og til slutt ei ku, forteller den magre kvinnen smilende - og høres ut omtrent som hun fronter reklamen til en norsk sparebank på 1950-tallet.

Nøktern livsstil, tålmodig sparing og fornuftige innkjøp er stikkord for enken Siristras historie. På et mer overordnet plan handler historien også om en sosial støtteordning som med årene kanskje kan vokse seg stor, få avleggere som kan hjelpe andre sårbare grupper og en gang i framtida bli til noe som kan ligne på en velferdsstat.

Forskning som er gjort på Ugandas alderstrygd-ordning peker ganske entydig i retning av at ordningen - tross sine beskjedne støttebeløp - er svært viktig for å redusere fattigdom i de husholdningene som nyter godt av den.

Lignende funn er gjort med en rekke kontantstøtteordninger i svært mange utviklingsland. I motsetning til hva mange skeptikere trodde for noen år tilbake, er fattige mennesker flinke til å prioritere og investere sine egne penger med fornuft og langsiktighet.

Regn, mat og mette mager

Når vi ankommer småbruket der Siristra bor sammen med sønnen og to barnebarn har regntida allerede vart i noen uker. Bakken damper av fukt, det er grønt overalt. Mais, bønner og andre matplanter spirer og gror raskt i den fruktbare jorda.

Og kua hun kjøpte har nylig fått en kalv. - Ja, egentlig var det to, men den ene døde dessverre - der ute på åkeren, forteller hun og peker.

Siristra lovpriser ordningen med kontantstøtte som ble innført i hennes distrikt i 2016. Den gjelder for eldre over 80 år og omfatter om lag 300.000 mennesker i et land med 48 millioner innbyggere.

Det er myndighetene i Uganda som betaler selve trygden, me

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Abort er endelig legalisert i Colombia. Med dette har landet tatt et viktig skritt i riktig retning, men det er langt igjen før alle har reell tilgang til aborttjenester, skriver Hanne Lotte Moen i Redd Barna.
Bistandsaktuelt 01.07.2022
Drøyt 12,6 milliarder kroner. Det var rekordsummen de største norske hjelpeorganisasjonene samlet inn til sitt internasjonale arbeid i fjor.
Bistandsaktuelt 01.07.2022
Danket ut 12 andre søkere. - Dette er drømmejobben, sier Tjørhom til NRK.
Bistandsaktuelt 30.06.2022
Flere tusen talibanere, alle menn, har samlet seg i et møte der framtiden for Afghanistan skal utformes.
Bistandsaktuelt 30.06.2022
Målet er å skape flere grønne lunger i en by der trærne har måtte vike for rask urbanisering.
Bistandsaktuelt 30.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt