AddToAny

Går løs på jobben som fast iTromsø-sjef: - Har aldri hatt så høy kompetanse i redaksjonen som vi har i dag

Satser på unike saker og gravejournalistikk. I 1996 kom Trond Haakensen til Tromsø med en liten ryggsekk. Planen var å være i byen en periode, og komme seg videre. Men slik ble det ikke.
Haakensen fikk seg jobb i iTromsø (daværende Bladet Tromsø), stiftet etter hvert familie og flyttet aldri tilbake til hovedstaden, hvor han opprinnelig kommer fra.

- Jeg syns Tromsø bare blir kulere og kulere. Det er en raus by, sier Haakensen, som nå kan kalle seg ansvarlig redaktør for iTromsø.

Tilhørighet til avisen

Haakensen, opprinnelig fra Ammerud i Groruddalen, har jobbet for iTromsø i 25 år. Han begynte som nyhetsjournalist og var nyhetsredaktør i drøyt åtte år før han ble ansvarlig redaktør etter Stig Jakobsen tidligere i høst, da etter å ha vært konstituert i stillingen i ett år.

Samtidig ble Cecilie Stefanussen administrerende direktør.

iTromsø møter på nye utfordringer hele tiden, mener Haakensen, og uttaler at det nettopp er det som gjør redaktørstillingen så spennende.

- Jeg har blitt en av de eldste her. En fordel er at jeg kjenner organisasjonen godt, vet hva som sitter i veggene og kjenner til hva som har blitt gjort tidligere, både av hell og uhell, sier han.

Trond Haakensen misunner konkurrenten Nordlys for én ting, og det er Nordnorsk debatt. - Det er et veldig godt produkt, innrømmer han. Foto: Morgane Fauconnier

Haakensen har som mål at lokalavisen han leder skal utvikle lokaljournalistikken, og han satser på å øke leserengasjementet til tromsøbefolkningen.

Ifølge redaktøren viser mediehusets lesertall at det er gjennomarbeidet journalistikk som engasjerer mest, og han tilføyer at han i så måte er veldig fornøyd med å ha næringslivsredaktør Rune Ytreberg på laget, som han mener er en av de fremste innen datastøttet journalistikk.

- Det gjør at vi oftere kan levere helt unike saker, blant annet gravesaker, og saker der vi henter ut lokale tall og trender fra store, nasjonale datamaterialer.

Videre forteller han at noen av temaene som engasjerer Tromsøs befolkning aller mest, er saker om eiendomsmarkedet og byutvikling. Byen har nemlig hatt stor befolkningsvekst over lang tid, og hadde de nest høyeste boligprisene i landet i 2020, ifølge Finansavisen.

Sunn konkurranse

De siste 30 årene har iTromsø vært en byavis som nesten utelukkende dekker det som skjer i Tromsø og det som engasjerer tromsøværingene. Deres største konkurrent, avisen Nordlys, var tidligere i stor grad en landsdelsavis som dekket bredt.

Haakensen mener Nordlys med årene er blitt en stadig mer rendyrket tromsøavis - og at konkurransen om de lokale nyhetene dermed har blitt stadig tøffere.

Redaktør Trond Haakensen (til høyre) er stolt av redaksjonen. (F.v.) Christer Pedersen, Johannes Ytreberg Meløe, Katharina Mortensen, Carina Hansen og Preben Olsen (sittende) er noen av journalistene som jobber i iTromsø. Foto: Morgane Fauconnier

Redaktøren tror den tette konkurransen med Nordlys kan ha positive sider, blant annet at den motiverer redaksjonen i iTromsø til å prestere og slå mer gjennom med unike saker.

- Det er leserne som til slutt tjener på den konkurransen. Selvfølgelig dekkes saker parallelt noen ganger, men når det skjer så prøver vi å dekke dem bedre enn Nordlys, sier han med et lurt smil.

Han påpeker at redaksjonen i iTromsø består av svært kompetente journalister.

- Det er journalistene som i første rekke bærer avisen, og jeg mener vi aldri har hatt så høy kompetanse i redaksjonen som vi har i dag.

Men én ting misunner han Nordlys for. Det er Nordnorsk debatt, som er Nord-Norges største forum for meningsjournalistikk.

- Det er et veldig godt produkt, innrømmer Haakensen.

Kultursatsing

Til tross for den harde konkurransen opplever iTromsø god abonnementsvekst. De har hatt 4,5 prosent opplagsøkning det siste året, og fortsetter å gjøre det bra i 2021, ifølge Haakensen.

- Nå er brukerøkonomien en like viktig del som annonseøkonomien. Den utviklingen har vært utrolig oppløftende og har bidratt til at journalistikken vår har blitt bedre, sier han fornøyd.

- Det har virkelig gitt meg troen tilbake på journalistikken, for det så mørkt ut i en periode, sier han og refererer til tiden før iTromsø og de andre abonnementsavisene begynte å ta betaling for pluss-saker.

Haakensen ønsker at iTromsø skal være en dagsavis for hele befolkningen i Tromsø, og ikke ekskludere noen målgrupper.

- Vi ønsker å gi et tilbud til den store massen. Vi vil ikke smalne oss, sier han.

Siden 2015 har iTromsø også satset høyt på kultur- og musikkjournalistikk med et eget musikkmagasin, Feedback, som består blant annet av musikk-, konsert- og filmanmeldelser, dybdeintervjuer med lokale, nasjonale og internasjonale artister og kommentarer.

Feedback kommer ut på fredager og har fått nasjonal oppmerksomhet.

- Mantraet om at avisene kutter kultursatsingen gjelder ikke oss, sier Haakensen.

Image-text:

Den nye redaktøren i iTromsø, Trond Haakensen, har jobbet i avisen i 25 år.

Foto: Morgane Fauconnier

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Kan føre til kjempegod journalistikk på sikt. Etter en klage fra journalist i Dagbladet, Frode Andresen, har Sivilombudet uttalt at også telefonlogger i offentlig forvaltning bør være åpne for innsyn.
Journalisten 08.08.2022
Henter strategi fra New York Times. Designer Maria Nystuen Roheim og webutvikler Martin Clementz har hatt som sommerjobb å utvikle spill til Aftenpostens nettsider.
Journalisten 08.08.2022
Konspirasjonsteoretikeren Alex Jones må betale ytterligere 45 millioner dollar i erstatning til foreldrene til en gutt som ble drept i en skoleskyting.
Journalisten 06.08.2022
Overrasket med kavalkade i sin siste sending. NRKs Carina Olset gjennomførte sin siste sending for statskanalen torsdag kveld, da hun ledet direktesending fra landsskytterstevnet.
Journalisten 05.08.2022
105 aviser og tidsskrifter. Denne oversikten oppdateres løpende Amedia er landets nest største mediekonsern, etter Schibsted, målt i omsetning.
Journalisten 05.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt