AddToAny

Frykter høyere hytteskatt med nytt verdsettelsessystem

Finansdepartementet har foreslått en ny måte å verdsette hytter på. Huseierne er i utgangspunktet positive, men frykter at systemet vil føre til økt formuesskatt og eiendomsskatt på hytter.
Av: Kristin Gyldenskog

Hytter og fritidsboliger er i dag litt vilkårlig verdsatt for formuesskatten. Dette ønsker Finansdepartementet å endre, og har nå foreslått et nytt system for maskinell verdsettelse av hytter.

Det går i korthet ut på at en datamaskin brukes i takseringsarbeidet basert på salgsverdier i ulike områder kombinert med ulike parametere de enkelte fritidsboliger har.

Dette kan være avstand til vei, avstand til strand, mulig strandlinje, høyde over havet, antall naboer mm. Dette forslaget har nå vært ute på høring og Huseierne leverte høringssvar tidlig i januar.

Huseierne positive, men skeptiske til økt skatt

- Vi støtter initiativet til å utvikle et nytt og bedre verdsettelsessystem for hytter og fritidsboliger. I dag settes formuesverdiene på hytter for vilkårlig, så like hytter blir ikke skattlagt likt. Det at man forsøker å forbedre systemet er vi for, kommenterer Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne som var med å skrive høringssvaret for Huseierne.

Huseierne støtter bruken av maskinlæringsbaserte systemer for taksering. Slike systemer vil kunne ta opp i seg den komplekse utvikling i priser og områder på en god måte, samtidig som skattebetalernes rettsikkerhet ivaretas.

At det er lærende betyr at systemet for eksempel skal kunne lære seg sammenheng mellom boligenes egenskaper som stør

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Vi vet at vi får høyere leve- og bokostnader i tiden som kommer, og derfor er Arendalsuka, som samler både beslutningstakere og bransjefolk, en viktig arena for å fremme boligeieres interesser.
Hus & Bolig 18.08.2022
Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng igjen på rentemøtet 18. august. Dermed har renten økt med 1 prosentpoeng på to måneder, og vi har fått det høyeste rentenivået på 10 år. Samtidig varsles det flere rentehevinger.
Hus & Bolig 18.08.2022
Nå blir det enklere og billigere for borettslag og sameier å utnytte strømmen de selv produserer fra solcelleanlegget på taket.
Hus & Bolig 18.08.2022
En flom, en vei som stenges av et ras, lange strømavbrudd etter ekstremvær, forurenset drikkevann, eller en pandemi. Det er mange gode grunner til å være forberedt.
Hus & Bolig 15.08.2022
RENTEBAROMETER: Du får fortsatt boliglånsrenter under tre prosent, viser Huseiernes renteoversikt for august. Men det kan det fort bli slutt på. Førstekommende torsdag er det varslet ny renteheving, og mange tror også denne blir "dobbelt".
Hus & Bolig 15.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt