AddToAny

Frist 30. april: Så mye kan du tjene eller eie før du får mindre stipend

Frist 30. april: Så mye kan du tjene eller eie før du får mindre stipend
Studentøkonomi. Deltidsjobb, arv og boligsparing kan ha konsekvenser for stipendet ditt. Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april. Her er beløpsgrensene du må holde deg innenfor.
Aurora Brende gikk siste året på Politihøgskolen da flyktningkrisen ble et faktum i Norge høsten 2015. Hun jobbet ved siden av studiene som tilkallingsvikar for Politiets utlendingsenhet med registrering av asylsøkere.

- Det var så mange asylsøkere den høsten, at du i prinsippet kunne jobbe så mye du ville. For meg ble det plutselig tre ganger i uken med åtte til ni timers vakter, forteller hun.

Brende, som allerede hadde viet hele sommeren til å jobbe, skjønte fort at hun kom til å bevege seg mot Lånekassens maksgrense for inntekt. Da hun sjekket var grensa allerede forbi og hun forteller at hun syntes det var urettferdig at hun skulle miste omgjøringen til stipend.

Jeg hadde gode karakterer det semesteret samtidig som jeg klarte å jobbe mye i en yrkesrelevant jobb. På en måte kjentes det som man ble straffet fordi man jobbet veldig hardt. Aurora Brende Tidligere student

- Jeg hadde gode karakterer det semesteret samtidig som jeg klarte å jobbe mye i en yrkesrelevant jobb. På en måte kjentes det som man ble straffet fordi man jobbet veldig hardt. Jeg hadde ikke mye fritid, det gikk i skole og jobb. Kanskje burde jeg prøvd å være mer gjennomsnittlig, sier Brende.

To av ti mister stipendet

40 prosent av studielånet blir automatisk omgjort til stipend om du oppfyller Lånekassen sine krav:

Du kan ikke bo sammen med foreldrene dine og du må bestå eksamen. I tillegg finnes det en grense for hvor mye studenter kan tjene, hvor mye de kan ha i formue og hvor mye de kan få i trygd.

- Erfaring tilsier at to av ti studenter mister omgjøringen fra lån til stipend, forteller Benedicte Borchgrevink, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Borchgrevink trekker fram at i 2015 var det 42.300 studenter utdanningsstipendet sitt redusert.

Av disse fikk 29.000 reduksjon fordi de hadde tjent for mye, 9400 fikk reduksjon fordi de hadde for høy formue og 5400 mottok mer trygd enn det Lånekassen tillate

Les mer

Flere saker fra Khrono

Før valget i fjor hørte vi stadig politikere snakke om interessene til såkalte 'vanlige folk'. Sånn er det ikke i forskningspolitikken.
Khrono 14.08.2022
NTNU vil at forskerne selv skal ha rettighetene til vitenskapelige artikler. Nå innfører de en strategi for å oppnå dette.
Khrono 14.08.2022
Professor Rolf Rønning mener seniorpolitikken ved universiteter og høgskoler må forbedres betraktelig. Samtidig er det et premiss at ikke eldre må stå i veien for yngre, sier han.
Khrono 14.08.2022
For å forstå rekrutteringsutfordringene til lærerutdanningene trenger vi en kunnskapsbasert tilnærming og mer forsking om temaet, skriver dekan Asle Holthe.
Khrono 13.08.2022
Tre departementer vil vite mer om norske fagmiljøer på kvanteteknologi. - Dette er et viktig signal og noe vi har jobbet for i lang tid, sier ekspert.
Khrono 13.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt