AddToAny

Frilansere skeptiske til medlemsutvidelse

Mange utrykker bekymring for utvidelse av NJs medlemskriterier.
Under NJ Frilans' årsmøte fredag ble det lagt opp til debatt om de mulige endringene i Norsk Journalistlags (NJ) medlemskriterier.

Nestleder i NJ, Hege Fagerheim, presenterte forbundets arbeid så langt, og gjorde sitt for å berolige dem som er redd for at influensere og kommunikasjonsrådgivere vil være blant eventuelle nye medlemmer.

Da styremedlem i NJ Frilans, Elida Høeg, satte i gang diskusjonen, ble det tydelig at flere frilansere var engstelige for endrede medlemskriterier.

Høyere krav til journalistikk

Noen mente det burde være høyere krav til journalistisk arbeid blant NJ Frilans' medlemmer, og at frilansere som driver mye med innholdsmarkedsføring og lite med journalistikk, ikke nødvendigvis bør være medlemmer

- Før krevde medlemskriteriene en hovedvekt på journalistikk, det har vi ikke lenger. Vi har jo på mange måter allerede saga over akkurat den greina. Men vi må bygge på den greina, da, sa Alf Bergin da han tok ordet.

Flere frilansere mente at NJ risikerer å bli utvannet. Det ble også gitt utrykk for at man bør lytte til redaksjonsklubbene i de store mediehusene, hvor det er flere som er skeptiske til endringene.

- Endringene kommer

Bekymringen for at dem som jobber med innholdsmarkedsføring skal inn i fagforeningen, kom klart til uttrykk blant frilanserne, men NJ-nestleder Fagerheim slo fast at hovedspørsmålet ikke handler om akkurat den gruppen.

- Hvis det er sånn at vi endrer vedtekten bredt, og vi ser at content marketing-folk kommer inn, så kan vi justere det igjen dersom vi vil, konstaterte Fagerheim.

Blant dem som tok ordet var Per Flåthe. Han slo fast at endringer kommer enten frilanserne liker det eller ikke. Da trenger man en stor organisasjon, ifølge Flåthe.

- Hvis vi ikke klarer å knyttet til oss grupper, så dør vi litt på rot. Hverdagene for frilansere fremover vil være varierte. Jeg tror det vi er i gang med er en fin øvelse. Det er store linjer som skal legges, og å ha en stor fot å stå på er viktig, hvis ikke er man helt ute og kjører, sa Flåthe.

Savner informasjon

Mange som tok ordet under årsmøtet ga uttrykk for at de ikke hadde nok informasjon om konsekvensene av en potensiell utvidelse.

- Vi savner jo en del bakgrunnstall. Vi synser, men vi aner ikke om hvor mange dette gjelder og hvor stor masse det er snakk om. Vi savner litt informasjon om konsekvensene, sa Bergin.

Han kom med en sterk oppfordring om at NJ Frilans bør samle seg og debattere når bakgrunnsmateriale er på plass.

Mange gråsoner mellom journalistisk og kommersielt arbeid, og journalister med flere hatter, gjør det vanskelig å si ja eller nei, ifølge flere av deltakerne.

Samtidig ble det påpekt at frilanserne selv er overraskende konservative tatt i betrakting at mange har andre inntektskilder enn kun journalistikk.

Image-text:

Alf Bergin tok ordet under årsmøtet for NJ Frilans og etterlyste bakgrunnstall for å få et bedre beslutningsgrunnlag.

Foto: Mats With Greger

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Går av som forskning.no-redaktør etter nesten 15 år. Til neste år vil Nina Kristiansen ha vært redaktør i forskning.no i 15 år. Sammen med flere andre jubileer gjorde det at Kristiansen begynte å tenke på forandring.
Journalisten 26.11.2021
Krever at mer gjøres for å sikre menneskerettighetene. Fem nordiske fotballforbund krever i et brev til Fifa at mer gjøres for å sikre grunnleggende menneskerettigheter.
Journalisten 26.11.2021
- Vi har lenge sagt at vi må gjøre noe med det, sier PK-leder.
Journalisten 26.11.2021
Slapp helt av og test deg sjøl med tidenes beste quiz - folketallet tatt i betraktning.
Journalisten 26.11.2021
Klar på at Qatar aldri burde fått VM. TV 4 og C More får trolig ikke med seg ekspert Lotta Schelin til fotball-VM i Qatar neste år. - Jeg får klump i magen av å tenke på det, sier hun.
Journalisten 26.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt