AddToAny

Fremtidens arbeid er kartlagt. Passer dagens kultursektor inn?

- Det føles som om det er en slags ansettelsestvang, at det drives en kampanje for et generelt forbud mot frilansere i arbeidslivet.
- Hovedkonklusjonen i utredningen er å styrke faste ansettelser, sa advokat Jan Fougner under presentasjonen av NOU 2021:9 Den norske modellen og fremtidens arbeidsliv, eller som den blir kalt: Fougner-rapporten.

Den tok to år å utarbeide.

Utvalget bak rapporten, som består av representanter fra alle hovedorganisasjonene, har lagt frem femten forslag til endringer for fremtidens arbeidsliv. Essensen: Det er et behov for tydeligere definisjon i arbeidsmiljøloven om hva som utgjør en arbeidsgiver, og hva som utgjør en arbeidstaker. De ansattes rettigheter må styrkes, midlertidighet skal begrenses.

Arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, Spekter og KS var ikke helt enige i dette. Men de var i mindretall.

Ifølge utvalget skal også den sosiale fallskjermen til selvstendige oppdragstakere styrkes. Dette ble imidlertid ikke drøftet i særskilt grad, det var det ikke rom for. I stedet anmodes det om ytterligere utredning for å styrke rettighetene til dem som jobber for egen maskin.

Fremtidens arbeidsliv, slik som det virker i dag, skal helst være fast.

Samtidig er den mest vanlige tilknytningsformen i kultursektoren ifølge Fougner-rapporten å være selvstendig oppdragstaker, med 59 prosent selvstendige blant kunstnere.

«Kultursektoren skiller seg fra andre» heter det i rapporten.

Sa opp fast stilling i protest

Kjetil Falkum har jobbet frilans - stort sett - med scenekunstproduksjon i 25 år.

Etter endt utdanning har han jobbet som teaterinspisient og produsent. Kun halvannet år som fast ansatt, ellers frilans. Og det med vilje: Han sa opp en fast stilling ved et teater, men fortsatte å jobbe en periode ved det samme teateret i en prosjektstilling - på frilansbasis.

- Jeg sa opp i protest mot hvordan teateret var organisert, sier Falkum på telefon fra Tromsø.

Han understreker behovet for å være selvstendig i yrket sitt.

- Det gir meg frihet til å jobbe med de prosjektene jeg engasjerer meg for, sier han.

Falkum mener at behovet for fast ansettelse i andre yrker, for eksempel innen helsesektoren, «spiller over» i den brede kulturnæringen, hvor behovene ofte er annerledes. Han refererer til blant annet Rødts uttalte kamp mot bruk av frilansere til ordinær drift.

- Det føles som om det er en slags ansettelsestvang, at det drives en kampanje for at det skal bli et generelt forbud mot frilansere i arbeidslivet, sier Falkum.

I Fougner-rapporten er det da også et fokus på skillet mellom selvstendig oppdragstakere og ansatte. I utvalgets første forslag til fremtidens arbeidsliv står det: «Å klargjøre arbeidstakerbegrepet i arbeidsmiljøloven, slik at grensen mot selvstendige oppdragstakere blir tydeligere».

Falkum har ikke lest rapporten, men sier seg enig med innholdet i sitatet.

- Jeg tenker det absolutt er et behov for å klargjøre grenseoppgangen mellom arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende, men at dette ikke må være ensbetydende med å forby midlertidige kontrakter eller gjøre det vanskeligere for frilansere eller enkeltmannsforetak.

Han mener også at dagens regelverk stiller ganske klare krav til hvem som kan anses som selvstendig næringsdrivende, men at lovverket ikke praktiseres korrekt eller følges opp med noen konsekvenser ved brudd.

Selvråderett

Falkum sier at han ser nødvendigheten av faste stillinger i deler av kulturnæringen, men samtidig et behov for midlertidige arbeidsforhold i mange prosjekter.

- Det er mange som ønsker en selvråderett som ikke ivaretas som ansatt. Det må finnes noe som tar vare på begge behov, sier han.

Han mener at

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

published | author NTB I 2022 vil det ikke bli noen nye artister som innlemmes i Rockheim Hall of Fame.
Musikkultur 19.01.2022
Når jazzgitaristen ikke får spille konserter, begynner han å lure på hvem han er, hva han driver med - og om det er noen vits i.
Musikkultur 19.01.2022
- Politikerne og byråkratiet må lytte til oss og ta oss på alvor, sier en av initiativtakerne Karianne Jæger i Scenekvelder.
Musikkultur 19.01.2022
Kompensasjonsgraden er også økt fra 60 til 70 prosent. Onsdag kom regjeringen og SV til enighet om kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Ordningen forlenges med én måned, til 31. mars 22.
Musikkultur 19.01.2022
Hverken stimuleringsordningen eller kompenasjonsordningene under Kulturrådet stiller krav til at minstesatsene følges. Men rådet ber likevel søkere oppgi honorarnivå.
Musikkultur 18.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt