Kjøkkenskriveren
05.09.2020
Mattilsynet har fått analysert akrylamid i utvalgte potetchipsprodukter fra tre av de største produsentene i Norge. Resultatene viser at nivåene i enkelte av produktene fortsatt bør ned.
Akrylamid regnes for å være kreftfremkallende og nivåene skal være så lave som det med rimelighet er mulig å oppnå, heter det fra Mattilsynet.
OPPDAGET I 2002
Siden akrylamid ble oppdaget i mat i 2002, har det pågått et arbeid med å øke kunnskapen om stoffet og finne gode tiltak for å få nivåene ned. Mattilsynet har bidratt i arbeidet med å undersøke innholdet av akrylamid på det norske markedet, blant annet i brød og knekkebrød i 2017. Gjennom tilsyn har Mattilsynet også gitt veiledning rundt problematikken og om regelverket som nylig ble fastsatt.
I 2020 har potetchips vært under lupen, da dette er produkter som jevnt over har et høyere innhold av akrylamid. Mattilsynet har en dialog med bransjen rundt arbeidet med å redusere nivået av akrylamid. Poteter er stivelsesrike råvarer som igjen kan gi akrylamid ved steking/fritering ved høye temperaturer. Potetenes
Gå til medietOPPDAGET I 2002
Siden akrylamid ble oppdaget i mat i 2002, har det pågått et arbeid med å øke kunnskapen om stoffet og finne gode tiltak for å få nivåene ned. Mattilsynet har bidratt i arbeidet med å undersøke innholdet av akrylamid på det norske markedet, blant annet i brød og knekkebrød i 2017. Gjennom tilsyn har Mattilsynet også gitt veiledning rundt problematikken og om regelverket som nylig ble fastsatt.
I 2020 har potetchips vært under lupen, da dette er produkter som jevnt over har et høyere innhold av akrylamid. Mattilsynet har en dialog med bransjen rundt arbeidet med å redusere nivået av akrylamid. Poteter er stivelsesrike råvarer som igjen kan gi akrylamid ved steking/fritering ved høye temperaturer. Potetenes