AddToAny

Forskriftsarbeid er parkert i påvente av en ny strategi

Ny strategi, ny forskrift og egen høring i sektoren selv. Rekruttering og karriereveier ved universiteter og høgskoler vurderes fra mange kanter denne høsten.
I mai sendte Kunnskapsdepartementet ut på høring utkast til strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling.

Strategiens hovedfokus er den tidlige fasen av karrieren, særlig stipendiatstillingen, postdoktorstillingen og innstegsstillingen, samt regelverket og virkemidler rettet inn mot dette. Høringsfrist var 16. juni.

Resultatet av høringen vil ha påvirkning på ny forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger, en forskrift Nokut har fått i oppgave å utrede.

Foreslår å fjerne dosent- og forskerløp

Et utvalg ledet av Anne Husebekk, i regi av Universitets- og høgskolerådet (UHR), foreslo i mai å erstatte dagens ulike karriereløp i akademia med ett felles løp der toppstillingen er professor. Det var dissens i utvalget og forslagene har fått kritikk.

Dette er det mest kontroversielle forslaget i rapporten «En helhetlig stillingsstruktur i akademia» fra Stillingsstrukturutvalget til Husebekk.

Forslagene som utvalget kommer med er, ifølge rapporten, ment å svare på flere utfordringer i akademia i dag: Høy midlertidighet, ukritisk bruk av postdoktorer, frafall av kvinner, lite etnisk mangfold særlig blant professorer, et dosentløp med lavere status som etter hvert er blitt mer likt professorløpet og uklar status for de rene forskerstillingene i sektoren.

Forslagene er sendt på høring med frist 23. august. UHR skrivers elv at de vil samle innspillene og sende disse videre til departementet i september til deres arbeid med ny strategi.

Følger opp Underdalutvalget

Departementet skriver at deres forslag til strategi for forskerrekruttering og karriereutvikling kommer som en oppfølging av rapporten «Stillingsstruktur ved universiteter og høyskoler» levert av et utvalg ledet av professor Arild Underdal.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Aase Marthe J. Horrigmo (H), sa til Khrono da forslag til strategi ble sendt på høring, at den tar sikte på å skape forutsigbare rammer for forskerkarrieren.

- Det er noen utfordringer knyttet til karriereløp for forskere og doktorgradsstipendiater, som henger sammen med at vi har endret oss som samfunn. Der forskere tidligere kun jobbet i akademia, jobber nå folk med doktorgrader i alle sektorer. Vi ser dessuten at sektoren sliter med høy midlertidighet og at mange unge forskere blir gående lenge i midlertidige stillinger. Vi trenger folk med forskerutdanning i hele arbeidslivet, men vi ønsker ikke at akademia skal miste folk av feil grunn, sa Horrigmo.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Medisinstudenter ved Universitetet i Oslo lurer på hvorfor de får mindre fysisk undervisning enn deres medstudenter ved andre universiteter.
Khrono 17.09.2021
Film. Bent Hamers nye film leverer på stil, men etterlater oss med ubesvarte spørsmål om innhold.
Khrono 17.09.2021
Vi oppfordrer både avtroppende og påtroppende regjering til å bidra til å hente ut og slippe inn utsatte forskere og studenter på flukt.
Khrono 17.09.2021
Nå må NTNU-rektor Anne Borg og ledelsen i campusprosjektet finne nye budsjettposter å kutte i.
Khrono 17.09.2021
Både ledelse og tillitsvalgte erkjenner at ansatte ved landets sykepleierutdanninger tidvis har en krevende arbeidshverdag.
Khrono 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt